Hemliga chefsbonusar på äldreboenden

Publicerad

Sveriges största äldrevårdsbolag Carema Care, som har kritiserats hårt i samband med flera vårdskandaler, har hemliga bonusprogram och aktieprogram för äldreboendenas chefer. Vinstdrivande chefer belönas. Det avslöjas i kvällens Dokument inifrån.

Anmälningarna har radats upp mot vårdjätten Carema de senaste åren och i ett fall har Järfälla kommun valt att inte förlänga avtalet.

Sedan Carema Care tog över verksamheten på Koppargården utanför Stockholm vittnar anställda om att det har sparats in på det mesta.

-Man fick handla för en viss summa i veckan. Blöjor, tvättlappar, handskar och allt det här. Men de sänkte det och det fick inte kosta så mycket, säger Christina Ankerhag, som tidigare var undersköterska på Koppargården.

De senaste året har en mängd Lex Maria-anmälningar gjorts mot boendet. En av dem handlar om Barbros mor som hade ett stort liggsår när hon avled.

-Liggsåret i hälen var som en gammal femöring. Det var ganska djupt. Hur djupt vet jag inte, men det var väldigt djupt. Hon var blå upp till knät, säger Barbro Fjällström.

Chef bekräftar hemliga bonusprogram
Samtidigt som skandalerna radas upp avslöjar kvällens Dokument inifrån att cheferna för boendet har hemliga bonusprogram.

En Caremachef, som valt att vara anonym, bekräftar att man alltid pratar om det ekonomiska resultatet. Avdelningarna tävlar mot varandra och chefer som håller budget kan få en eller flera månadslöner i bonus.

-Bonusen är något man talar tyst om och inte sprider inom bolaget eller till allmänheten, säger chefen.

Efter SVT:s avslöjande uppger Carema i ett pressmeddelande bonusprogrammen kallas för ”incitamentsprogram” och skriver att inga bonusar betalats ut inom äldreomsorgsverksamheten under 2011, eftersom man under året utvärderat ”2010 års system som baserades till för stor del på ekonomiska resultat”.

Enligt företagets hemsida har vd Carl Gyllfors presenterat ett förslag på ett nytt program där bonusar bara ska betalas ut om ”verksamheten har en högre upplevd kvalitet än genomsnittet av verksamheterna i kommunen som verksamheten verkar i”. I det nya upplägget ska bonusarna i lägre grad än tidigare vara beroende av det ekonomiska resultatet.

Chefer blir delägare
Men det finns ytterligare program som motiverar äldreboendenas chefer att fokusera på ekonomin.

I största hemlighet har ett stort antal Caremachefer lockats att bli delägare i verksamheten. Ett dokument, som Dokument inifrån kommit över, visar hur nästan 30 mellanchefer satsat pengar i Carema. Det har skett via ett bolag i lågskattelandet Luxemburg.

Vinstdrivande vårdbolag oroar
Men vinstmaximeringen oroar andra privata vårdbolag.

Ersta Diakoni tillhör de äldsta privata alternativen till kommunal äldreomsorg i Stockholm. De är också beroende av vinst för att utveckla verksamheten, men Ersta Diakoni oroas av att riskkapitalister, som ägarna till Carema, odlar en kultur där vinsten får alldeles för stor betydelse.

-Om vi leker med tanken att ett privat företag kan erbjuda den bästa vården, men samtidigt tjäna pengar på det – det är inget problem för mig. Men det är när man börjar minska på vårdkvalitén för att öka vinsten som vi har ett problem, säger Stefan Nilsson, direktor på Ersta Diakoni.

Anhöriga förtvivlade
Carema vill inte kommentera den misstänkta vanvården eller bonus- och aktieprogrammen.

De drabbade anhöriga är förtvivlade.

-Jag tycker det har gått för långt när man behandlar människor på det sättet, säger Barbro Fjällström.

Se hela Reportaget i Dokument inifrån i kväll kl 20.00 i SVT2.

Erik Palm
erik.palm@svt.se
Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se

Korrigering

Visa

I en tidigare version av den här artikeln angavs att flera kommuner har sagt upp avtalen med Carema Care.

Det ska förtydligas att det är en kommun som har valt att inte förlänga ett avtal med Carema Care.

När det gäller kritiken mot skötseln av vård- och omsorgsboendet Koppargården har de ansvariga politikerna i stadsdelsnämnden meddelat kommunstyrelsen att de vill säga upp det enskilda avtalet. Ärendet är under beredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer