Ny regering kan enkelt stoppa förbifarten

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket lovar att bygget ska vara officiellt påbörjat före valet.
Bluffstart, menar motståndarna, som anser att trafikverket påskyndar för att en ny regering inte ska kunna vrida klockan tillbaka.
Men en ny regering kan visst sätta stopp.

Igår skulle det ske, enligt ryktet. Första spadtaget i bygget av Förbifarten skulle tas vid Häggvik.

Demonstranter från nätverket Stoppa förbifarten, Planka.nu och Vänsterpartiet samlades först i Häggvik, sedan i city för att protestera.

Men det blev inget grävande.

Vägrar bekräfta

– Vi hade hört att det skulle ske, men Trafikverket vägrar ju att bekräfta, en något märklig hållning för ett offentligt statligt verk, säger Rikard Warlenius (V), en av organisatörerna bakom gårdagens demonstration.

-Man kan ju fundera på om Trafikverket hemlighåller ceremonin för att inga protester ska störa, tillägger Rikard Warlenius.

Inte heller ABC får veta något datum. Men Trafikverket försäkrar att det första spadtaget med åtföljande firande SKA ske nu i sommar, innan valet.

Redan igång

Och enligt Trafikverkets sätt att se så är själva bygget dessutom redan igång – trots att mark- och miljödomstolen ännu inte sagt sitt, trots att en rad överklaganden av detaljplaner ännu inte behandlats.

-Vi har börjat med att flytta ledningar. Under hösten förbereder vi arbetsplatser, bl a i Skärholmen. Så sedan kommer det att gå snabbt och enkelt att komma igång med själva tunnelarbetena, säger Johan Brantmark, projektchef för Förbifart Stockholm hos Trafikverket.

-Man vill ge ett sken av att bygget ÄR igång trots att det inte är fallet. Om det blir en ny politisk majoritet efter valet kan det vara svårt att riva upp ett beslut som redan håller på att förverkligas, säger Rikars Warlenius (V).

Inget hinder

Men enligt en promemoria från Näringsdepartementet så spelar det ingen roll om förbifarten är påbörjad eller inte. En ny regering efter valet kan genom ett enkelt beslut stoppa hela vägbygget, utan stöd från riksdagen.

-En regering kan när som helst välja att stoppa bygget om man så önskar. Regeringen kan lyfta ut förbifarten ur den nationella planen för infrastruktur, regeringen kan dessutom dra ner anslaget till noll, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) till ABC.

-Därför är det så viktigt att man talar ur skägget och talar om för väljarna hur man tänker göra, fortsätter Catharina Elmsäter-Svärd (M), med tydlig adress till oppositionen.

-Jag önskar att Stefan Löfven talar om vad han vill så att detta inte löses i nattliga manglingar med miljöpartiet efter valet, slutar infrastrukturministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer