Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn ser fram emot att få sova i en säng inne i värmen i natt. Risken för rån har gjort att han bara sovit en timme i sträck den senaste månaden. Foto: SVT/Malin Benett Klarin

Hemlöse Björn från Stockholm – får tak över huvudet i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Björn säger att han går omkring i ett lyckorus. Den senaste månaden har han sovit inne på Centralstationen och blivit rånad två gånger. Nu är han på väg till Löderup i Skåne, där han ska bo i en villa.

– Jag ska få sova i en säng och slippa kylan.

Tidigare i veckan berättade SVT Nyheter Stockholm om Björn som blev hemlös på grund av ekonomiska problem. Innan han blev pensionär arbetade han på SAS och bodde i en villa, berättade han då.

Björn trodde aldrig att han skulle hamna i en situation där han tvingades söka värme inne på Centralstationen om nätterna, men efter en sjukdomsperiod i december tog pengarna slut och han hamnade på gatan.

Men för ett par dagar sedan fick Björn ett samtal från Martin i Löderup i Skåne. Han hade hört om Björns situation och ville öppna sitt hem för honom.

– Jag har råd och möjlighet att ge Björn ett boende och vill hjälpa till, säger Martin.

Vill att Björn ska få basta

När jag pratar med Martin sitter han tillsammans med Björn i bilen. De är på väg till en bastu för att Björn ska få bli riktigt varm.

Den ideella föreningen Hemlösa.se har de senaste dagarna fått flera samtal från personer som vill hjälpa hemlösa. Kavian Ferdowsi som startade föreningen har själv levt på gatan och minns känslan då han fick sitt boende.

– Det är en fantastisk känsla och jag ser att Björn är så glad nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.