Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkomröstningen kommer inte påverka styrande politikerna – så reagerar hemtjänstpersonalen på uttalandet: ”Någonstans måste man sätta ner foten och protestera”. Foto: Omar Daham/SVT

Folkomröstning om hemtjänsten i Nynäshamn kan vara i onödan

Publicerad

I sommar blir det folkomröstning i Nynäshamn. Det är de styrande politikernas beslut om att skala ner den kommunala hemtjänsten som nu också medborgarna ska få tycka till om. Men det kan handla om en kostsam affär – som görs helt i onödan.

Att omorganisera den kommunala hemtjänsten och låta de privata företagen ta hand om landsbygden har väckt känslor i Nynäshamn. Efter en namninsamling togs beslut om en folkomröstning i frågan i samband med EU-valet.

Men omröstningen är rådgivande och de styrande politikerna har ingen intention att lyssna på ett eventuellt resultat som går emot deras beslut. Det stod klart i SVT:s intervju förra veckan.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– Det här är en väldigt nödvändig omorganisation som vi har gjort och den är redan genomförd. Det som var innan var inte hållbart, jag kan inte se varför vi skulle gå tillbaka till det, säger Marcus Svinhufvud (M), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

Enligt honom räknar man med att prislappen för folkomröstningen kommer landa på cirka 200-300 tusen kronor.

Det är bland annat Maria Waidi och Madelene Pärson, som tidigare jobbade inom hemtjänsten på landsbygden, som startade namninsamlingen. Se hur de reagerar på uttalandet från kommunstyrelsens ordförande i videon längst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet