Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marcus Svinhufvud (M) berätta för SVT att resultatet av folkomröstningen inte kommer att förändra någonting kring beslutet om hemtjänsten. Foto: SVT

Klart för folkomröstning om hemtjänsten i Nynäshamn

Publicerad

Under torsdagskvällen fattade Nynäshamn beslut om att det blir en folkomröstning i kommunen. Det är framtiden för den kommunala hemtjänsten på landsbygden som står på spel.

Den kommunala hemtjänsten har skapat stor debatt i Nynäshamn. Det är ett beslut från kommunfullmäktige om att minska den kommunala hemtjänsten, inte längre finnas kvar på landsbygden och koncentrera den egna regin till centrala Nynäshamn som har väckt känslor.

Nödvändigt eller svek?

På ena sidan menar de styrande politikerna med Marcus Svinhufvud (M) i spetsen att omorganiseringen av kommunens hemtjänst är nödvändig.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

De pekar bland annat på att hemtjänsten haft stora underskott, hög sjukfrånvaro och att det finns många privata företag som fungerar bra och kan erbjudas för de som bor på landsbygden.

På andra sidan finns bland annat oppositionen med Socialdemokraterna. De har kallat beslutet för ett svek mot äldreomsorgen.

Även hemtjänstpersonal har varit drivande mot omorganiseringen och skapade i slutet av förra året en namninsamling mot nedskärningarna.

I samband med EU-valet

Namninsamlingen kom upp i tillräckligt många underskrifter för att få politikerna att rösta om en folkomröstning. Den kommer hållas i samband med EU-valet den 9 juni.

Styrande politikerna menar däremot att resultatet av folkomröstningen inte kommer spela någon roll för deras del– hör Marcus Svinhufvud berätta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet