Den dåvarande rektorn säger till SVT Nyheter att det initialt var svårt att tro på elevens historia eftersom de inte sett några tecken på övergrepp. Men det ändrades efter ett möte med föräldrarna. Foto: SVT Grafik

Deras son ska ha utsatts av skolledaren: ”Vår son mår mycket dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till det barn som enligt åtal har utsatts för grova sexuella övergrepp av en skolledare på en låg- och mellanstadieskola i Stockholm är lättade över att det nu blir rättegång. Men vägen dit har varit en kamp mot rättsväsendet och skolan.

– Vår son var modig som berättade men sedan lyssnade inte vuxenvärlden.

För föräldrarna till den då nioåriga pojken började mardrömmen hösten 2016. Sonen, en glad och energirik pojke, hade behov av extra lässtöd och fick då hjälp av sin mentor, en omtyckt ledare på skolan. 

– Vi tyckte om honom. Han var charmant och superengagerad i barn. Och vår son tyckte jättemycket om honom, berättar föräldrarna.

Men så på vårterminen 2017 ville sonen plötsligt inte gå till skolan. Det pågick i omgångar under lång tid. Han skyllde på ont i halsen, ont i magen och andra åkommor för att slippa gå dit. Föräldrarna försökte förstå varför han inte trivdes i skolan, vad som var fel.

– Det blev allt svårare att få honom till skolan. Vi tryckte på och frågade flera gånger vad det var som hade hänt och till slut berättade han för oss om en del av det som hade hänt. Då rasade vårt liv samman, säger föräldrarna.

Sonen sa att hans mentor hade förgripit sig på honom sexuellt. Övergreppen hade skett på skolan upprepade gånger under lång tid.

Polisanmäldes men utredningen lades ned

Dagen efter kontaktades skolan som liksom föräldrarna gjorde en polisanmälan. Förhör hölls med barnet och skolledaren greps och fick under utredningstiden inte vara på skolan.

Några veckor senare lades förundersökningen ned i brist på stödbevisning och mannen skulle få komma tillbaka till skolan. Då började den verkliga kampen för familjen.

– Vi hade ju gjort allting rätt. Polisen, åklagaren och psykologen trodde på vår son. Men det fanns inte bevis, innebar det då att det inte hade hänt? Var fanns barnperspektivet?

”Snälla mamma få bort honom”

Under sommaren kallades föräldrarna till ett möte på skolan där de fick förklarat för sig att det inte gick att säga upp en person som inte var dömd. Han skulle få fortsätta på skolan och få vikariera på en högre position från och med hösten. 

Det blev droppen som gjorde att allt kokade över för familjen. Förutom att försöka riva upp åklagarbeslutet om att lägga ned förundersökningen så kontaktade de andra föräldrar som hittills inte visste vad som hade hänt.

– Min son sa till mig 'snälla mamma, få dem att få bort honom så att det här inte händer något annat barn', säger mamman.

Efter påtryckningar från föräldrar och lärare så tvingades till slut mannen bort från skolan. 

Den dåvarande rektorn säger till SVT Nyheter att det initialt var svårt att tro på elevens historia eftersom de inte sett några tecken på övergrepp.

– Men efter ett möte med föräldrarna när vi fick ta del av mejl- och sms-konversation mellan skolledaren och föräldrarna så trodde vi på misstankarna, skriver den dåvarande rektorn i ett mejl till SVT Nyheter.

Föräldrarna menar dock att det fanns gott om tecken redan innan dess. 

– Han hade extremt hög frånvaro och ville inte gå till skolan och ville inte vara med på skolledarens lektioner. När vi har läst om tecken på barn som blivit utsatta för övergrepp så stämmer det på alla punkter, säger pappan. 

Två nya anmälningar kom in

På torsdag inleds rättegången mot mannen. Men att det nu blir en rättslig prövning är på ett sätt en slump. I höstas polisanmälde två andra elever mannen. De berättade att de hade utsatts av honom för cirka tio år sedan när han jobbade på en annan skola i Stockholms innerstad. Då valde åklagaren att återuppta förundersökningen om de misstänkta övergreppen mot nioåringen. Skolledaren står nu åtalad för att ha begått övergrepp på tre barn.

Skolledaren har enligt polisen och åklagaren erkänt övergreppen men inte i den omfattning som uppges i åtalet. Mannens advokat vill i dag inte gå in på hur de ska agera i rätten.

– Det tunga har varit att vår son var modig att berätta men sen lyssnade inte vuxenvärlden. Det är som om rädslan för att någon ska bli felaktigt dömd är så stor att pedofiler glider under radarn, säger pappan.

I dag går den utsatta pojken på en annan skola. Familjen kämpar fortfarande med det som har hänt och sonen mår mycket dåligt. 

– Men som tur är får vi jättefin hjälp och vi är en familj som stöttar varandra mycket, säger mamman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.