Titta in på ett tomt Bromma flygplats. Här har antalet resenärer minskat med drygt 90 procent under september jämfört med samma månad i fjol, enligt Swedavia. Foto: Pia Heick/SVT

Striden om Bromma har blossat upp igen

Publicerad

Nyligen meddelade det statliga bolaget Swedavia, som driver Bromma flygplats, att det inte längre är ekonomiskt hållbart att ha flygplatsen kvar. Nu ska regeringen fatta beslut om Bromma flygplats ska stängas i förtid eller inte. Följ med till ett ödsligt Bromma och hör vad regionpolitikerna tycker om flygplatsens framtid.

Pandemin har gjort att inrikesflyget nästan försvunnit och har också förändrat våra mötesvanor som blivit alltmer digitala.

Bromma, som är en utpräglad inrikesflygplats, tappade ca 1,3 miljoner resenärer från mars till september i år. Enligt Transportstyrelsen spås flygresandet inte komma igång igen förrän tidigast år 2026.

Det är tomt och ödsligt i avgångshallen på Bromma flygplats, som periodvis varit helt utan kommersiell flygtrafik under pandemin. Foto: Pia Heick/SVT

Kan stängas i förtid

Det här gör att det inte längre är ”affärsmässigt motiverat” att ha kvar Bromma flygplats, menar Swedavia i en analys som överlämnats till regeringen.

Slutsatsen gör att flygplatsen kan komma att stängas innan nuvarande avtal löper ut år 2038.

– Ett dråpslag för hela Stockholmsregionen, menar finansregionrådet Irene Svenonius (M).

Hör mer om den politiska striden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.