Publikens pris: Miljövänligt drömboende Foto: Lisa Liljefors/SVT

Hett bostadstips korades till årets pepparkakshus

Publicerad

Rekordmånga bidrag tävlade om att ta hem någon av guldpokalerna i årets pepparkakshustävling på Arkdes. Men när publiken fick säga sitt så stod en färgsparkande husvagn som självklar vinnare.

För 29:e året i rad korades vinnarna i den traditionsenliga pepparkakshustävlingen på Arkdes på Skeppsholmen. Bakom bakverken står barn, proffsbagare, arkitekter och så alla andra som vill baka. Pepparkaksbagarna tävlar i olika kategorier, men följer samma tema, som i år har varit ”hett”.

Publikens pris, alltså det bakverk som fick överlägset flest röster, gick till Caroline och Miranda Skaghammar. Samma bakverk lyckades också kamma hem ett av alla hederspris.

– Det är så roligt med en utmaning att allt måste gå att äta, det tvistar ju till det lite, säger Caroline Skaghammar.

Juryns pris: Notre-Dame Foto: Lisa Liljefors/SVT

Av totalt 202 bidrag var hela 32 vulkaner. En och annan Greta Thunberg syntes också i utställningslokalen. Men ett verk som stack ut var Notre-Dame i lågor. Det dramatiska pepparkakshuset vann också juryns pris.

– Vi har nog lagt omkring 20 timmar på att bygga, säger Anna Olofsson, en av de fyra som står bakom pepparkakhuset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.