Historia blir framtid i Hjorthagen

Uppdaterad
Publicerad

I Hjorthagen ska historien bli framtid när det gamla gasverket bevaras. Stockholms stad bygger om området så att det kan bli ett nytt centrum i Stockholm. Kulturen står i fokus.

I över hundra år producerade Stockholm sin egen gas innanför grindarna till det gamla gasverket i Hjorthagen – ett industriområde ritat av stjärnarkitekten Ferdinand Boberg på 1800-talet. Stockholms stad har nu i uppdrag att bevara historien genom att omvandla området för framtiden.

Arkitekten Ferdinand Boberg ritade gasverket likt en berättelse. Nere i hamnen där det smutsiga kolet kom in var arkitekturen mindre tilltalande. Allteftersom kolet förbrändes och förädlades i olika processer blev även byggnaderna ädlare och mer utsmyckade. Finast var gasklockorna. Där mellanlagrades den färdiga förädlade produkten.

– Man var jättestolt över att vi kunde tillverka gas på 1800-talet. Det var en industrirevolution som underlättade väldigt mycket eftersom man kunde ha gatlyktor på stan och spisar hemma hos folk istället för att elda själv, säger Staffan Lorentz.

Ingen mer gas sedan 2011

På 1970-talet började gasen produceras av naftagas istället för kol. Men sedan 2011 är gasproduktionen helt stoppad. Nu växer en ny stadsdel fram runt omkring. I Hjorthagen ska ungefär 6.000 nya bostäder byggas. 12.000 nya bostäder planeras totalt i Norra Djurgårdsstaden.

Gasverket ska göras om till nytt centrum med bland annat restauranger, en saluhall, bibliotek, skola, musikscener, lägenheter och kontor. Om fyra år flyttar Spårvägsmuseet också från Södermalm och in i det gamla regenerationshuset.

– Vår berättelse tar fart i slutet av 1800-talet då man bygger upp Stockholm, och Stockholm blir en modern storstad. Så historien speglas också i de här byggnaderna i gasverket. Det är barn av samma tid, kan man säga, säger Christoffer Sandahl, museichef på Spårvägsmuseet i Stockholm.

Scen och 100 lägenheter

Industribyggnaderna byggdes som skal för maskiner. Därför är det en utmaning att bygga om inuti. Väggarna klarar inte belastningen från nya våningsplan. Gasklocka 1 som blir musikhotell är ett exempel på hur problemet löses. Tegelfasaden kommer att fortsätta vara skal. Bärande strukturer byggs upp inne i gasklockan för att ge plats åt 100 rum. I mitten tas takhöjden tillvara och blir centrum för en scen.

– Det finns ju en fantastisk historia och kulturhistorisk miljö med sin tegelkaraktär som verkligen är någonting man behöver uppleva på plats för att förstå, säger Magnus Rothman på byggherren JR Kvartersfastigheter.

Och 2018 kan de första stockholmarna börja förstå. Byggnaderna är i olika skick och kommer inte att bli färdiga samtidigt. 2020 beräknas gasverket vara färdigomvandlat för framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.