Starka kvinnor har varit verksamma i området runt plattan i centrala Stockholm. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

”Kvarterets kvinnor” – historisk utställning om kvinnorna kring plattan

Publicerad

Augusta Lundin drev modevaruhus, Suzanne Osten gjorde epokgörande teater och Maria med orgeln missionerade på Sergels Torg.
Alla har de huvudroller i utställningen ”Kvarterets kvinnor” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Idén bakom ”Kvarterets kvinnor” är att låta publiken kliva in i en tidsmaskin och möta några av dem som genom århundradena har varit verksamma i området. Med hjälp av en tidslinje går det att resa tillbaka ända till 1000-talet, även om 1900-talskvinnorna får det största utrymmet.

– Det finns väldigt mycket att upptäcka – som de strejkande telefonisterna vid Brunkebergs torg. De jobbade i teletornet och strejkade för bättre arbetsförhållanden, säger Maria Patomella verkställande producent.

Pionjär med eget modehus

Augusta Lundins syateljé vid Brunkebergs torg. Bilden är tagen mellan 1898 och 1902. Foto: TT

Augusta Lundin, den första kvinnan att starta eget modehus, också det vid Brunkebergs torg, får lite extra utrymme. Selma Lagerlöf och drottning Sofia fanns bland hennes kunder.

Även kvinnorna runt Klara kyrka uppmärksammas. På mark som en gång ägdes av nunnor ligger i dag Klaragården, en öppenverksamhet för hemlösa kvinnor som drivs av Stadsmissionen.

Gatumissonär

Maria Johansson började sin mission på plattan 1972. Foto: TT

Här syns också Maria Johansson som under tre decennier var en känd profil på Sergels torg. Hennes orgel finns med i utställningen, inlånad från Stockholms stadsmuseum.

– Hon kallade sig själv för gatumissionär, samtidigt som hon varnade för knarkets utbredning och ville locka med ett liv i Jesu kärlek, säger Maria Patomella.

I nästan 70 år i ur och skur, sedan hösten 1972 satt Maria Johan med sin orgel på Sergelstorg. Foto: SVT

Arbetarkvarter

Utställningen är ett samarbete med nätverket Stockholms Kvinnohistoriska, en ideell sammanslutning av museer och andra kulturaktörer, som arbetar för att synliggöra kvinnors historia. För egen del har Maria Patomella fått upp ögonen för helt nya saker i sina arbetskvarter.

1975 hade Suzanne Osten hade urpremiär på Unga Klara på sin och Per Lysanders pjäs ”Medeas barn” om en skilsmässa sedd genom barnens ögon Foto: TT

– Vi hoppas att den här utställningen ska inspirera till att berätta om andra kvinnors historia. Det finns så många som inte är inskrivna i historieböckerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer