• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

För en som är kommunarkivarie, historiker och släktforskare är det lite som julafton när sex flyttkartonger med hundra år gamla dokument dyker upp. Hör Patrik Appelkvist Larsson berätta om skatten. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Historisk skatt från Sorunda – över 100 år gamla dokument funna

Uppdaterad
Publicerad

Sex flyttkartonger till brädden fyllda med gamla handlingar från dåvarande Sorunda kommun har landat i knät på Nynäshamns kommunarkivarie. Vissa av handlingarna är över hundra år gamla.

– Det finns stora glapp i de äldre arkiven så det är kul att kunna täppa till dem och följa Sorunda kommuns historia under en längre tid, säger Patrik Appelkvist Larsson.

Dokumenten kommer från en gård med kopplingar till personer som var aktiva i dåvarande Sorunda kommun. Enligt Patrik Appelkvist Larsson är det en betydande mängd handlingar som kommit in, uppskattningsvis tio procent av hela Nynäshamns kommunarkiv.

– Men vi saknar fortfarande kommunalstämmans protokoll och har ett ganska stort glapp på drygt 45 år. Jag var lite pirrig över att de kanske kunde finnas här, men de protokollen saknas tyvärr fortfarande.

I videon får du följa med in till kommunarkivet och höra mer om den historiska skatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet