Hel ö i skärgården kaläten av larver

Uppdaterad
Publicerad

Insekter som massförökas och tuggar i sig allt i sin väg – det låter som en skräckfilm. Men det är precis vad som hänt på Furuskär i Stockholms skärgård.

– Vi vet fortfarande inte varför, det är ett mysterium, säger Åke Lindelöw, fältentomolog på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Forskare och studenter har rest ner från Uppsala för att med egna ögon närstudera förödelsen. Något som detta har nämligen inte hänt på åttio år i Sverige.

– Den senaste massförökningen var i Värmland på trettiotalet, konstaterar Åke Lindelöw.

Längre söderut i Europa är däremot tallspinnaren en fruktad insekt som förstör stora skogsområden.

Höljt i dunkel

Möjligen kan klimatförändringarnas varmare höstar vara en av förklaringarna till att tallspinnaren nu slagit till mot Furuskär.

– Men vi vet inte. Vi har stor kunskap om vad som händer när massförökningen redan är ett faktum, och hur det sedan ebbar ut. Men hur det börjar, det är höljt i dunkel, fortsätter Åke Lindelöw.

Inte blir det mindre mystiskt av det faktum att det bara är lilla obebodda Furuskär som angripits – i hela Sverige.

Spridning

– För ett par år sedan har något hänt på ön, vi vet inte vad. Något har gynnat insekten som gjort att förökningen lyckats mycket bättre än normalt. Nu inventerar vi, fotograferar träd och samlar larver och så ska vi komma tillbaka nästa år för att se vad som hänt, säger Christer Björkman, professor i skogsentomologi.

Kalätningen har utlöst viss nervositet på omkringliggande öar.

– Jag har fått en hel del samtal från folk som är oroliga för spridning, berättar Gunnar Hjertstrand, skärgårdsstiftelsens tillsynsman.

Svälter ihjäl

Det behöver de inte vara rädda för, lugnar Åke Lindelöw. Fjärilarna flyger klumpigt, så det här är ett lokalt fenomen.

Möjligen har larverna grävt sin egen grav med sin ohyggliga aptit.

– Detta har ett naturligt slut eftersom larverna överexploaterar sin egen mat. Nu ska de övervintra nere i marken, men om träden dör så svälter de ihjäl nästa vår, säger Åke Lindelöw.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.