Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läkaren förklara varför hiv-positiva kvinnor nekas IVF och patientföreningens kritik. Foto: SVT

Hiv-positiva kvinnor nekas IVF: ”Det är orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Hiv-positiva kvinnor nekas bli föräldrar via assisterad befruktning, trots att det, enligt forskning, är osannolikt att smittan förs vidare via IVF.

– Socialstyrelsens regler gör att privata kliniker och offentliga vården tolkar det som att de inte ska ta emot den här målgruppen, säger Kenny Rodriguez-Wallberg, överläkare på reproduktionsmedicin vid Karolinska i Huddinge.

Sedan 2019 har Folkhälsomyndigheten påpekat att det ur smittskyddssynpunkt saknas anledning att inte erbjuda kvinnor som lever med hiv fertilitetsutredning och assisterad befruktning på samma villkor som andra.

Ändå nekas hiv-positiva kvinnor fertilitetsutredningar och IVF inom både offentlig och privat vård. Orsaken är att Socialstyrelsens föreskrifter skrivits så att klinikerna och vården tolkar det såsom att målgruppen inte ska behandlas.

Patientförening kritisk

På patientorganisationen Posithiva gruppen jobbar Ane Martinez Hoffart. Hon möter de hiv-kvinnor som nobbats och blivit barnlösa.

– De jag träffar känner sig diskriminerade och orättvist behandlade, säger hon.

Ane Martinez Hoffart från Posithiva gruppen anser att det bör vara samma möjligheter för hiv-positiva kvinnor inom den privata och offentliga vården. Foto: SVT

Som hiv-positiv kvinna i Sverige är den enda möjligheten att beviljas assisterad befruktning idag att delta i en studie vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge som har ett särskilt etiktillstånd.

Socialstyrelsen har avstått en intervju med SVT med hänvisning till att deras regler är på väg att förtydligas och vill svara på frågor när det är klart.

Så många har hiv

Vid årsskiftet 2022/2023 var det 8 533 personer med diagnostiserad hiv i Sverige, varav drygt 4 000 boende i Stockholms län. Antalet hiv-positiva kvinnor ökar i Sverige.

Källa: Nationella kvalitetsregistret InfCareHIV

Vad är hiv?

• Hiv-infektion är ett virus som överförs främst genom sexuell kontakt eller genom blodkontakt, då oftast vid injektionsmissbruk.

• Det finns läkemedel som minskar antalet hiv-virus i kroppen till så låga nivåer att de inte går att mäta.

• Aids är en följdsjukdom av ett försvagat immunförsvar vid en hiv-infektion.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.