Foto: SVT

Hjälm huvudsaken i het cykeldebatt

Uppdaterad
Publicerad

Är hjälmen ett skydd mot skador eller är den något som får folk att välja bort cykeln? Det är frågan som just nu debatterats flitigt efter en artikel i Stockholm Direkt.
Hör i videon ovan vad några stockholmscyklister tycker om att använda cykelhjälm.

Allt fler cyklister använder hjälm, det visar en ny undersökning från NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande. Faktum är att cyklisterna i just Stockholms län är bäst i landet på att skydda huvudet. Här är det över 70 procent som tar på hjälmen innan man trampar iväg på sin cykel, det gäller både barn och vuxna.

Men när MP-politikern Lorentz Tovatt i tidningen stockholmdirekt häromdagen uttalade sig om att hjälmen kan trigga olyckor och få människor att välja bort cykeln, ja då var striden snart ett faktum. Tovatt menar bland annat att hälsovinsterna att cykla är mycket större än riskerna. Därför väljer han att cykla utan hjälm för att ”visa folk omkring mig att cykling inte är farligt”.

Han får medhåll från partikollegan och trafikborgarrådet Daniel Helldén som menar att ett hjälmtvång för vuxna vore olyckligt.

Motstånd från S-politiker

En som reagerat på Helldéns och Tovatts uttalanden om hjälmfri cykling, är socialdemokraten Jan Valeskog. Enligt honom är det ett huvudlöst resonemang, särskilt från politiker som ansvarar för trafikfrågor.

Jan Valeskog (S) tycker man ska ha cykelhjälm.

– Det som behövs är information till stockholmarna om hur mycket cykelolyckor som faktiskt händer. Vi talar om   samhällsbelopp i miljardklassen och dessutom är mörkertalet stort när det gäller cykelolyckor, säger Valeskog till SVT.

Han menar att det därför är extra viktigt att fortsätta satsa på bra cykelbanor men inte minst att kommunicera att den enskilda cyklisten har ett stort ansvar att till exempel använda hjälm.

– Att påstå motsatsen är helt obegripligt, säger Valeskog och fortsätter:

– Det är väldigt bra att folk cyklar men känner man även till riskerna och att man bör skydda sig med cykelhjälm så är det den klokaste slutsatsen i den här debatten.

Hör i videon ovan vad några stockholmscyklister tycker om att använda cykelhjälm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer