Hjärtopererad dog när hon lämnades utan tillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Trots tidigare hjärtstopp och trots att hon precis gjort en hjärtoperation lämnades deras mamma oövervakad på hjärtintensiven. Hon avled och nu anmäler sjukhuset sig själva. Till ABC säger Karolinska att det här är en händelse de aldrig tidgare varit med om.

Bozena Lauter blev bara 51 år gammal. Efter en hjärtoperation på Karolinska gick något väldigt fel. Efter operationen fick hon ett hjärtstopp som ingen upptäckte. Först en och en halv timme efter att hon troligen avlidit gick storlarmet när en sjuksköterska upptäckte hennes livlösa kropp.

-Hon skulle kanske ha kunnat överleva, men hon fick inte den chansen, säger dottern Oliwia Lauter.

Haverikommissionen klandrar Karolinska

Och på Karolinska har man redan ändrat rutinerna på avdelningen, och man är chockade över hur det kunde hända.

-Jag har inte hört talas om att något liknande hänt tidigare. Vi ser allvarligt på att en patient som ligger med EKG-övervakning kan få ett hjärtstopp som inte upptäcks. Det får inte förekomma, säger Svante Baehrendtz, chefsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Karolina Schützer

karolina.schutzer@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Haverikommissionen klandrar Karolinska

Mer i ämnet