Om marknadskrafterna får större utrymme blir det ännu svårare för unga att skaffa sig en egen bostad, skriver artikelförfattaren. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Hög omsättning på bostadsmarknaden – men små prisrörelser

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 16 000 bostäder såldes i hela landet under oktober månad. Det är en högre omsättningstakt än både maj och september som annars brukar få toppnoteringar.

Bostadsrättspriserna i Stockholms län stod stilla under oktober månad. Däremot sågs en svag uppgång på +1 procent i Stockholms innerstad. Årsnedgången på bostadsrätter i länet ligger nu på -4 procent. Villapriserna gick den senaste månaden ner -1 procent, vilket ger en årsnedgång på -7 procent.

– Försäljningarna i oktober visar överlag små eller inga prisrörelser, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsmarknad

87 667 kronor för en kvadratmeter

Kvadratmeterpriset på en bostadsrätt i Stockholms innerstad ligger nu på 87 667 kronor. Medelpriset för en villa i länet är 5 644 000 kronor.

På Erik Olsson Fastighetsförmedling upplever man att bostadsmarknaden än så länge är stabil.

– Det blir spännande att se hur marknaden påverkas om man börjar positionera sig för högre räntor i samband med riksbanksbeslutet i december, skriver Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Mäklarstatistik oktober

Bostadsrätter centrala Stockholm

1 mån: 0 procent

3 mån: +2 procent

12 mån: -4 procent

Medelpris kvadratmeter: 87 667 kr

Bostadsrätter Stockholms län

1 mån: +1 procent

3 mån: +3 procent

12 mån: -4 procent

Medelpris kvadratmeter: 55 765 kr

Villor Stockholms län

1 mån: -1 procent

3 mån: 0 procent

12 mån: -7 procent

Medelpris villa: 5 644 000 kr

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet