Ingen av instanserna som SVT kontaktar vet vad smällen som hördes i nordvästra Stockholm berodde på. Foto: TT/SVT

Mystisk smäll i Järvaområdet – gåtan är löst

Publicerad

I tisdags kväll fick polisen flera samtal från stockholmare som hört en kraftig smäll. En del ska också ha uppgett att de känt att det vibrerade i samband med smällen. Trots det har varken polisen eller någon annan kunnat bekräfta för SVT vad medborgarnas upplevelse berodde på – fram till nu. Trafikverket har krupit till korset.

Det var vid 20.30 på tisdagskvällen som flera personer ringde in till polisens ledningscentral angående en kraftig smäll. Inringarna uppgav även att det vibrerade i samband med smällen som enligt polisen ska ha hörts i nordvästra Stockholm med omnejd.

– Husby, Helenelund, Tensta, Järfälla och en ringde från Bromma och hade hört något också, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Trots att SVT var i kontakt med Trafikverket samma kväll som oroliga medborgare hörde av sig till polisen och berättade om smällen, så sa Trafikverket till SVT nyheter att smällen inte har något med vägarbeten att göra. Men på tisdagseftermiddagen ändrade de sin information.

”De har krupit till korset”

Kjell Lindgren, polisens presstalesperson.

– Nu har de krupit till korset. Vi har fått besked att det var tunnelsprängningar som lät i tisdags kväll, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Det visade sig alltså vara arbetet med Förbifart Stockholm som låg bakom den kraftiga smällen som oroade ett flertal boende i nordvästra Stockholm till den grad att de ringde polisen.

– Det är en kontrollerad sprängning och det är det som folk har hört. Det kommer att ske en sådan sprängning ikväll onsdag också, säger Joanna Ljunggren som är presskommunikatör Trafikverket.

Och det förklarar även vad som hörts tidigare dagar. Enligt polisens hemsida på måndagskvällen ska ett par inringare hört en liknande smäll både i måndags och söndags.

Seismologin hade upptäckt om det var ett skalv

Tidigt på tisdagen när smällen inte kunde härledas till byggnadsarbete i det aktuella området sökte SVT istället svar hos de som är experter på vad som sker under jord, Svenska Nationella Seismiska Nätet vid Institutionen för geovetenskaper på Uppsala universitet.

– Vi hade definitivt sett om det var ett jordskalv som gett upphov till ljud och skakning, säger forskaren Peter Schmidt som har tittat på de två seismiska stationerna, i Nynäshamn och Norrtälje, som ligger närmast Stockholm.

Inga svar ovan jord heller

Då experten på jordskalv inte heller kunde härleda orsaken till smällen så sökte SVT istället svar hos de som arbetar med vetenskapen om himlakropparna i rymden. Vi kontaktade Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet som har en jourhavande astronom.

– Vi har inte hört något här. Ljusstarka meteorer, så kallade bolider, kan även ge ifrån sig ljud och det är inte ovanligt att folk kontaktar polisen vid sådana tillfällen, säger Magnus Näslund.

Ny sprängning väntar ikväll – och tre månader framåt

Efter ihärdigt sökande efter svar vad orsaken till smällen som oroat stockholmarna var, så kunde till slut alla naturfenomen uteslutas.

– Vi har flera arbetsplatser igång där nu. Vi har inte tänkt att folk ska reagera eftersom det redan pågått så mycket byggarbeten och bullrat och sprängts, säger Pia Andersson, projektenhetschef trafikplatser Förbifart Stockholm.

Trafikverket förvarnar nu för ytterligare smällar. Redan ikväll väntas sprängningar. 

– Det här är arbeten som kommer att pågå under tre månader men inte regelbundet eller varje dag, säger Pia Andersson.

Sprängningarna kommer att ske vid olika tider på dygnet. På Trafikverkets hemsida kan man anmäla sig till en sprängvarningstjänst som förvarnar innan det sker sprängningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer