Höga halter av uran i Uppsalas dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Det finns höga halter uran i dricksvattnet i Uppsala. De nya vattenverken är inte gjorda för att rena bort uranet, och de reningsmetoder som nu testas kan dröja flera år innan de kan börja användas.

Det är inte radioaktiviteten som är problemet i dricksvatten, utan att uran är giftigt och kan ge njurskador. Det kommunala dricksvattnet i Uppsala innehåller höga halter av uran jämfört med andra städer i landet. Det visar mätningar som Sveriges geologiska undersökningar SGU gjort.

Det finns hälsorisker, men däremot finns inget tvingande gränsvärde för uran i dricksvatten. Men Livsmedelsverket har satt upp en risk- eller åtgärdsnivå som allt vatten bör klara. Den gränsen ligger på 15 mikrogram per liter. En gräns som även världshälsoorganisationen WHO satt upp.

Nya metoder testas

I många stadsdelar i Uppsala ligger halterna på det dubbla. Det gäller till exempel centrum, Kåbo, Gottsunda, Sunnersta och Stenhagen.

Nu testas två olika metoder för att rena bort uranet i vattenverken, men det kommer att ta flera år innan det fungerar och uranet renas bort. I värsta fall krävs det nybyggen för flera 10-tals miljoner.

Finska studier har visat att människor fått njurfunktionen störd vid halter på 200-300 mikrogram per liter, alltså långt över risknivån, men Livsmedelsverket anser ändå att allt vatten ska klara 15 mikrogram per liter.

Ett absolut gränsvärde skulle tvinga vattenverken att rena bort uranet, och det är en fråga som utreds inom EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.