Lars-Erik Salminen (M) i talarstolen. Foto: SVT

Höga pensioner till Solnapolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Erik Salminen får högst pension i landet, och tidigare Solnapolitikern Johanna Graf lyfter pension trots tidigare kritik mot systemet.

SVT har granskat tidigare politikers förmånliga pensioner. Flera före detta politiker i ABC området som valt att hoppa av politiken plockar ut stora summor pengar i pension, utan krav på att behöva söka ny försörjning.

De krav som ställs på arbetslösa gäller inte våra lokalpolitiker. Redan från 50-års ålder har före detta kommunpolitiker rätt till pension fram till 65. Alltså 15 år, utan krav på att försöka skaffa ett annat jobb.

Enligt SVT:s  granskning är det moderaten Lars-Erik Salminen före detta kommunalrådet i Solna som får högst belopp i hela landet, 48 591 kronor får han i månaden i politikerpension, men bara fram till 2014.

I samma kommun finns en yngre före detta politiker, socialdemokraten Johanna Graf. För ett år sen träffade ABC Johanna Graf, då var hon kritisk till för höga arvoden och höga pensioner.

För ett år sen valde hon att hoppa av politiken. Nu jobbar hon som sjöman. Samtidigt som hon sedan i april lyft drygt 30 000 kronor i månaden i politkerpension. 

Nu bloggar hon om sitt nya liv till havs. Sen i april lyfter hon drygt 30 000 kronor i månaden i pension och det kan hon göra i 14 år till om hon  inte hittar en annan försörjning. Det skulle sammanlagt bli 5,5 miljoner kronor.

ABC har försökt nå Johanna Graf för en kommentar de senaste dagarna utan att lyckas. Men ekonomichefen i Solna stad bekräftar att hon begärt ut sin politikerpension.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet