Högalidsparken växer på taken

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska man kunna bygga fler bostäder utan att alla gröna lungor i staden försvinner?

På Södermalm testas nu en unik lösning där det blir mer parkyta, trots att det produceras nya hus.

Högalidsparken är en oas för många stockholmare. Fast den södra sidan som sluttar ner mot Hornsbruksgatan är lite mer otillgänglig än andra delar av parken. Men nu ska det bli ändring på det.

För intill bergväggen som stupar ner mot Hornsbruksgatan ska det produceras nya bostadshus, där det anläggs park på taken. Därigenom byggs Högalidsparkens södra sida ut.

– Det här tror jag är ett världsunikt projekt, jag har inte sett det någon annanstans. Att man bygger en offentlig park som är öppen för alla ovanpå hustak. Det finns andra liknande projekt, men där måste man ta sig in i husen för att nå parken och då har man automatisk en privat zon som kommer emellan, säger Max Goldstein på Stockholms stadsbyggnadskontor.

Klart om 2,5 år

Genom att anlägga allmän park på taken, kompenserar man för den grönyta som försvinner på Hornsbruksgatan när de runt 30 bostäderna och en ny tunnelbaneuppgång byggs. 2.500 kvadratmeter otillgänglig natur blir i stället 3.000 kvadratmeter parkmark.

– Den här södra delen av Högalidsparken får ett ökat värde. Vi kommer att skapa nya mötesplatser på taket, vi satsar på biologisk mångfald när vi planterar inhemska svenska arter och träd här, säger Åsa Bexell som är en av landskapsarkitekterna till den nya parkmarken.

Utbyggnaden av Högalidsparken ska vara klar om ungefär två och ett halvt år och då kommer det bland annat att finnas planteringslådor för stadsodling och allmänna grillplatser.

– Det är viktigt att de som bor i huset och de som befinner sig i parken känner att de båda delarna hör samman. Det kommer att finnas flera utsiktspunkter, där man kan få en överblick över den här delen av Södermalm, säger Åsa Bexell.

Ska inte störa boende

Är det inte risk att de som bor i huset under parken störs av folk som sitter och till exempel grillar precis över huvudet på dem?

– Nej, parken kommer att avskärmas med genomskinliga staket.

När Stockholm växer och fler bostäder måste produceras, riskerar många av stadens gröna lungor att försvinna. Det är därför en stor utmaning för stadsplanerare och arkitekter att komma på nya lösningar på hur man ska bygga hållbart.

– Det här projektet är ett unikt sätt att bevara och utveckla de värden som finns i Högalidsparken, samtidigt som vi skapar ny bebyggelse. Det är verkligen något vi måste fortsätta att jobba med när Stockholm växer, säger stadsplaneraren Max Goldstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.