För att utveckla barnens språk satsas det på högläsning. Foto: SVT

Språksatsning i Rinkeby-Kista ska ge barnen större ordförråd

Uppdaterad
Publicerad

Barnen i Rinkeby-Kistas kommunala förskolor har sammanlagt 84 olika modersmål och personalen 54. Ett problem, anser stadsdelsförvaltningen som nu inleder en stor språksatsning.

Genom språkinsatser som planerad högläsning och små bibliotek på förskolorna, hoppas förvaltningen på ökad läslust och språkutveckling bland barnen.

– Många av stadsdelens barn lever i ett sammanhang där svenskan behöver stärkas och därför är språket ett prioriterat område att arbeta med, säger ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, Benjamin Dousa (M).

För att säkerställa pedagogernas språkkunskaper satsar förvaltningen på fortbildning hos förskolelärare och pedagoger. Personalen får genom ett samarbete med stadsbiblioteken gå på språkutvecklande kurser.

Hittills har fyra av stadsdelens trettio förskolor gått med i satsningen.

Kvalitativ högläsning 

Högläsning har länge varit en del av förskolan. Men nu vill förvaltningen förändra och förtydliga satsning mot mer kvalitativ högläsning, med återkommande aktiviteter som dialog och reflektion.

Förskolan Trollskogen i Kista är en av de skolor som kommit igång med projektet och förhoppningen är att vid årets slut ska alla förskolor i stadsdelen ha kommit igång med arbetet.  

Klicka på videon för att höra vad Förskolan Trollskogen tycker om satsningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.