Mohammed Almeead och Omar Kadad är några av de som kommer till Alvik för att spela fotboll. Foto: Moa Ferm/SVT

Fredagsfotboll i Alvik samlar nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Fredagsfotboll i Alvik samlar ungdomar från hela Stockholms län. För flera nyanlända ungdomar har initiativet blivit en viktig del av det nya livet i Sverige.
– De slipper tänka på asylprocessen i ett par timmar och får nya vänner, säger initiativtagaren Kaveh Pakjoo.

Det var när fritidsledaren Kaveh Pakjoo fick ansvar för en grupp nyanlända på skolan där han jobbar som hans engagemang väcktes och han insåg att han ville göra mer.

– Min arbetstid räckte inte till så jag började anordna grillkvällar och olika idrottsaktiviteter och gruppen växte snabbt, säger Kaveh Pakjoo.

Han är en av många inom idrotts-Sverige som lägger mycket av sin lediga tid på ideellt arbete.

Fotbollsträningarna lockar nyanlända från hela Stockholm. Foto: Moa Ferm/SVT

”Slipper tänka på asylprocessen i några timmar”

Kaveh Pakjoo skapade ”Kavehs fritid” och anordnar nu flera olika aktiviteter för nyanlända. Den populära fredagsfotbollen i Alvik lockar ungdomar från hela Stockholms län.

– Om man har kommit hit, haft kul och träffat folk som inte får betalt för att vara med en så kanske det är lättare att gå och lägga sig och sova på boendet sen på kvällen. De slipper tänka på asylprocessen i ett par timmar och får nya vänner, säger Kaveh Pakjoo.

Habib Hasanzada flyttade från Umeå till Stockholm för ett halvår sedan.

En av de som försöker komma till fredagsfotbollen varje vecka är Habib Hasanzada. Fotbollen har blivit en viktig del av hans nya liv i Stockholm.

– När vi var nya i Sverige var det jobbigt, ingen pratade samma språk, men nu har jag träffat Kaveh och de andra killarna här. De har blivit mina kära vänner, säger han.

Kavehs fritid

Visa

Fredagsfotbollen i Alvik är bara en av aktiviteterna som Kaveh Pakjoo ordnar för nyanlända under namnet Kavehs fritid. Tillsammans med bland annat Bromma KFUM och Stockholmsidrotten har de startat en tjejgrupp, ordnat utflykter så som skidresor, läxhjälp, grillkvällar och tillfällen att testa på olika idrotter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer