Foto: TT

Höjd trängselskatt har minskat trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Höjningen av trängselskatten från årsskiftet har minskat trafiken och förbättrat framkomligheten i Stockholmstrafiken, enligt en ny rapport från Trafikverket.

Vid årsskiftet höjdes trängselskatterna, och de infördes även på Essingeleden. Nu har Trafikverket, Stockholms stad och KTH analyserat resultatet, och det visar sig att trafiken har minskat med fem procent under de perioder när trängselskatt tas ut, både ut och in ur innerstaden och på Essingeleden.

– Vi ser med tillfredsställelse en avlastning av trafiknätet som är helt nödvändig för Stockholmsregionen, säger Helena Sundberg, regional direktör på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Färre kövarningar och stängningar

Enligt trafikverket har de minskade köerna på Essingeleden också lett till bättre framkomlighet på till exempel Södra länken, där antalet kövarningar och stängningar mer än halverats sedan nyår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trängselskatten i Stockholm

Mer i ämnet