Foto: Scanpix

Idag försvinner Lidingöregeln

Uppdaterad
Publicerad

Idag måste Lidingöbor som infartsparkerar vid Ropsten betala trängselskatt.

Vid årsskiftet höjs trängselskatten i Stockholm stad men redan idag blir det gratis att åka i Norra länken. Dessutom tas Lidingöregeln bort, vilket innebär att den som infartsparkerar eller hämtar och lämnar passagerare vid Ropsten måste betala trängselskatt.

Det faktum att Lidingöregeln tas bort har skapat stor debatt på Lidingö. Flera insändare har skrivits i tidningar och kommunstyrelsen ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) är kristisk till ändningen.

– Det är dit vi åker för att byta till tunnelbana och det är där vi haft vår infartsparkering och nu kommer vi att få betala trängselskatt för att kunna parkera och fortsätta kommunalt. Det här tar bort hela miljöincitamentet, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) till P4 Stockholm.

Även Lidingöpartiets ordförande Lars H Ericsson reagerar starkt.

– Det har blivit helt galet och jag kan inte tänka mig att det var avsiktligt att det skulle bli såhär, säger han.
Lars H Ericsson säger att  det är självklart att man inte ska betala trängselskatt om man inte kör in i Stockholms bilsystem.

– Jag tycker inte att det är rimligt och jag hoppas att statsmakterna ändrar på det här, säger han.

Betalstationernas placering ändras

Betalstationerna i Ropsten är sedan idag flyttade. Betalstationerna vid Gasverksvägen, Bobergsgatan och Norra Hamnvägen har ersatts med betalstationer på av- och påfarterna till Lidingövägen i Ropsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trängselskatten i Stockholm

Mer i ämnet