Per Pettersson har fått nog och vill nu flytta från Husby.

Homosexuella i Husby hånas i hårt klimat

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det blivit tuffare klimat för öppet homosexuella i Husby. Enligt de som drabbats beror det bland annat på att det sociala trycket från religiösa fundamentalister ökar.

Per Pettersson bor i Husby och har under den senaste tiden känt att attityden hårdnat mot honom som öppet homosexuell.

– Jag har inte haft några problem med att gå hand i hand med pojkvänner tidigare, men för ett par år sedan så började det hända konstigheter. Först började folk kasta in rönnbär och småsten på min balkong, och i samma veva var det några ungar som började sjunga ”små bögarna är lustiga att se” till melodin på små grodorna. Och lite senare samma höst så var det någon som slängde in en smällare på balkongen också, säger Per Pettersson.

Och det är fler som märkt av den tuffare stämningen mot de som sticker ut i området. I slutet av maj skrev Zeliha Dagli en debattartikel i Aftonbladet om att hon inte kunde vara sig själv längre eftersom fundamentalismens skugga vilade allt tyngre över Husby.

Reaktioner på sociala medier

Under dagen har många reagerat på sociala medier över inslaget om Per Petterssons upplevelser. Själv skriver Per Pettersson såhär på Facebook:

– Jag tror inte att den radikalisering av islam som vi ser är hela förklaringen till det hårdnande klimatet mot oss hbtq-personer – de unga som står för det jag har sett går ju i skolan och där borde normerna ifrågasättas. Jag tror dock inte att de gör det. Men visst spelar radikaliseringen in, då de får med sig vissa värderingar från familj och grannar här ute. Då har skolan och övriga samhället ett ännu större ansvar för att visa upp andra värderingar – och det är här jag tror att det stora misslyckandet ligger.

”Antidemokratiska krafter måste stoppas”

Anders Österberg (S) är orförande i Akalla Socialdemokratiska förening.

Har det skett en förändring i Husby de senaste åren?

– Det har skett en förändring åt båda hållen. Jag kan säga att Husby, Akalla och Kista är fantastiska stadsdelar. Jag har aldrig mött så mycket kärlek och respekt som jag mött i de här stadsdelarna. Men samtidigt så vet vi att det finns en liten flora av antidemokratiska krafter och de måste också stoppas, säger Anders Östberg.

Vill flytta

Men Per Pettersson menar att han och pojkvännen inte orkar bo kvar längre.

Vad ska du göra nu?

– Just nu söker jag jobb. Och så snart jag hittar ett nytt jobb så kommer väl jag och pojkvännen flytta härifrån då, för att nu har jag fått nog, säger Per Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.