Farhiya Feysal är vinnaren i ”Ortens bästa poet” 2018. Foto: Moa Ferm/SVT

Hon är ortens bästa poet 2018

Uppdaterad
Publicerad

På söndagens final av ”Ortens bästa poet” stod det efter månader av deltävlingar i olika städer klart att Farhiya Feysal tog hem 2018 års titel.

19-åringen från Linköping möttes av jubel i finalen av poesitävlingen som hölls i Ungdomens hus i Rinkeby.

– Det känns helt fantastiskt, jag förväntade mig inte det här, jag är bara väldigt glad, säger Farhiya Feysal när hon precis klivit av scenen i Rinkeby.

Förutom äran vann hon också ett stipendium på 20 000 kronor.

– Jag vet inte vad jag ska göra för dem för jag visste inte hur mycket pengar det gällde men förhoppningsvis kommer jag använda dem till någonting bra, säger hon.

Unga från hela Sverige tävlade

Bakom Ortens bästa poet står den ideella föreningen Förenade förorter, vars syfte är att lyfta erfarenheter från förorterna och verka för att människorna som bor där ska äga berättelsen om förorten.

Unga från hela Sverige deltar i tävlingen, som har sina rötter i poetry slam. Juryn bestod bland annat av etablerade rappare, poeter och musikartister samt av slumpmässigt utvalda personer ur publiken.

Tävlingen hölls första gången 2015 och har nu vuxit till ett mästerskap med tolv deltävlingar i tio städer. I lördags möttes 25 finalister i kvaltävlingar och åtta av dem gjorde upp i söndagens final.

Regler för Ortens bästa poet

  • Poeterna tävlar med egenskrivna texter.
  • Poeterna har tre minuter på sig per text.
  • Poeterna får inte använda rekvisita, beat eller annat hjälpmedel.
  • Tävlingen döms av fem jurygrupper varav tre av dessa väljs ut slumpmässigt från publiken.

Källa: Förenade förorter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.