Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Aselle” var tvungen att låna pengar för att ha råd med hyra och mat när arbetsgivaren slutade betala ut hennes lön. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Hon fick ingen lön – så utnyttjas papperslösa i byggbranschen

Publicerad

Under 2023 fick organisationen Fair Play Bygg in nästan 300 tips om misstänkt brottslighet på byggarbetsplatser i Stockholmsområdet, trots att bostadsbyggandet nått bottennivå.

De vanligaste tipsen handlar om svartarbete och löner som inte betalas ut. Men när Fair Play Bygg utreder tipsen kan de hitta mycket mer, som kopplingar till kriminella gäng eller fall av människohandel.

– Inte ett enda rör svensk arbetskraft, utan de enda vi varit i kontakt med är just papperslösa och personer som utnyttjats när de haft arbetstillstånd, säger Sussie Paredes Illum som är analytiker på Fair Play Bygg.

Aselle, som egentligen heter något annat, kom till Sverige i hopp om ett arbetstillstånd och ett jobb med en ordentlig lön så att hon skulle kunna skicka hem pengar till sin familj. Hon fick jobb som målare på ett bygge men blev lurad direkt. Arbetsgivaren sa att de inte kunde betala ut lön eftersom de inte fått godkänt på besiktningen.

– Jag blev jättestressad. Och gick ner i vikt, säger hon.

Bostadsbyggandet i Stockholmsområdet har minskat dramatiskt de två senaste åren jämfört med rekordåret 2021. Även tipsen till Fair Play Bygg har minskat, men inte alls i samma takt. 2021 fick de in 440 tips och de två senaste åren har det blivit strax under 300 tips vardera år.

”Aselle” är en av alla som utnyttjats av byggbranschen – se mer i videon ovan.

DET HÄR ÄR FAIR PLAY BYGG

Fair Play Bygg är en organisation som drivs av fackförbundet Byggnads och Stockholms byggmästarförening. De har kartlagt fusk och utnyttjande av arbetskraft inom byggindustrin sedan 2016.

Av dem 2156 tips som kommit in till organisationen så har 1 220 ärenden lämnats över till olika myndigheter och 175 företag har upptaxerats med totalt 124 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.