Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gerdn Hossein från Kista startar podcast om klimatet. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Gerdn Hossein startar podd av unga för klimatet – ”Greta är drömgästen”

Uppdaterad
Publicerad

För att motverka sin egen och andras klimatångest är Gerdn Hossein från Kista engagerad i ett klimatråd tillsammans med andra ungdomar. Nu planerar de att starta podd i Framtidens hus i Husby.

– Det började som ett sommarjobb men jag ville ta det vidare och kände att jag kan göra skillnad, säger Gerdn.

Klimatrådet är ihopsatt av Håll Sverige rent och samlar unga från hela länet. Gerdn Hossein och hennes kollega från sommarjobbet, Sharifa Bunyadi, är båda från Järva. Syftet på sikt är att påverka både lokala politiska beslut men även internationella makthavare, företag och organisationer.

– Det är svårt att prata för hela Järva, det är så många unga som tycker och tänker olika, men en sak som vi ofta hör är att unga härifrån inte känner sig representerade i media, säger Gerdn.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Vad gör ni för att ändra på det?

– Vi försöker se till att höras i klimatfrågan, men också att vara en del av kollektivet för att motverka ”här är unga i Järva, de tänker såhär”, utan vi ser oss själva som en del av hela Sverige.

Hör Gerdn Hossein berätta om podden och varför unga i vissa områden väljer bort second hand i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet