Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har stått här i fyra år och jag visste när jag började att jag skulle få vara här länge”, säger klimataktivisten Greta Thunberg. Foto: Marco Nilson/SVT

Svalare intresse för klimatet bland yngre inför riksdagsvalet

Uppdaterad
Publicerad

För bara några år sedan trodde experter att klimatfrågan skulle bli avgörande för riksdagsvalet. Men intresset för klimatet är inte alls lika stort bland yngre som det tidigare varit.

– Finns någon sorts föreställning om att unga är extremt engagerade i klimatfrågan. Det kanske är en sanning med modifikation, säger Ulrik Hoffman på Ungdomsbarometern.

Men trots minskat intresse så har klimatrörelsen redan lämnat avtryck på politiken menar Gunilla Reischl på Utrikespolitiska institutet.

— Även om det inte är klimatförändringarna som alla prata om nu, så är den ändå så integrerad i poltiken och diskussionerna så den försvinner inte, säger Reischl.

Utdragen kamp

En som länge kämpat för klimatrörelsen är klimataktivisten Greta Thunberg. På frågan om årets riksdagsval kommer att förändra klimatpolitiken svarar hon bestämt:

– Självklart inte. Det är en väldigt utdragen kamp det här. Det kommer inte ändras av ett riksdagsval, särskilt när det inte finns någon klimatdebatt överhuvudtaget, säger Thunberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.