Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots en viss ökning de senaste dagarna så har det totalt sett varit lite prat om elsparande åtgärder för svenska hushåll, företag och myndigheter. Foto: TT

Därför pratar politiker så lite om att spara el

Publicerad

Trots forskning som visar att minskad elförbrukning är en av de bästa sätt att lösa nuvarande energikris, pratar svenska politiker hellre om mer elproduktion, mer kärnkraft och mer bidrag.

– Som politiker tror man att om man ställer krav påmedborgarna så kommer man inte få deras stöd. Det är en myt,säger Maria Wolrath-Söderberg, lektor i retorik vid Södertörns högskola som forskar om klimat­argumentation.

Om Europa minskar sin elförbrukningen med 5 procent, skulle priserna i södra Sverige minska på allra snabbast sätt och landa på ungefär samma prisnivå som hösten 2021, alltså samma nivå som före Ukrainakriget och innan elproduktion hamnade högst upp på dagordningen.

Detta enligt rapporten “Impact on electricity prices of added generation in southern Sweden” från forskningsföretaget Energiforsk. Ändå pratar få politiker om svenskarnas möjligheter, och ansvar, att dra ner på sin elförbrukning.

– Man har mer och mer behandlat medborgarna som om de var oförmögna till förändring om de inte blir mutade till det, och så har det inte alltid varit, säger Maria Wolrath-Söderberg.

Inga svenska kampanjer för minskad elanvändning

Under 50-, 60- och 70-talen kom och gick olika svenska kampanjer för minskad elanvändning när det verkligen krävdes. Och runt om i Europa är man nu redan igång med statliga ”energisparar-kampanjer” riktade mot allmänheten inför den kommande vintern.

Men några sådana väntas inte dyka upp i Sverige och i en enkät SVT har gjort var inga partier för några slags tvingande åtgärder för minskad elanvändning.

Hör forskaren Maria Wolrath-Söderberg varför kampanjande för energieffektivisering inte är så populärt hos politikerna, men varför det borde vara det, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.