Hon väljer omtvistad p-dator

Uppdaterad
Publicerad

Lina Ekeroth är en av dem som valt ett sätt att skydda sig mot oönskad graviditet utan hormoner.Varje morgon mäter Lina Ekereroth sin kroppstemperatur med en så kallad p-dator. Den visar henne när hon är fertil och därmed ska undvika oskyddat sex för att inte bli gravid.

– Jag var orolig för att jag hade haft biverkningar av p-piller och p-ring. Jag var nedstämd och hade låg sexlust. Men det försvann när jag slutade, säger hon.

Omdebatterat alternativ

P-datorn har blivit lite av en snackis och enligt försäljaren står kunderna står i kö.

Men p-datorn möts också med skepsis. Barnmorskeförbundet, till exempel, tycker inte att det finns forskning som stödjer teknikens säkerhet.

Forskaren Ingela Lindh vill inte kalla p-datorn för ett preventivmedel.

– Det bästa med den är att man kan använda den när man ska skaffa barn, för då vet man när ägglossningsperioden är, säger hon.

”Värt för mig”

Lina Ekeroth efterlyser mer information om hormonfria preventivmedel.

För henne har bytet till p-datorn för ett år sedan betytt mycket.

– Jag tycker att det funkar jättebra. Biverkningarna från p-pillrena har inte kommit tillbaka. Det kan ju vara placebo, men för mig är det värt det, säger Lina Ekeroth.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.