Shahdrad Sherbabaki, 25, har bott i Sverige sedan han var 14 år, men blir nu utvisad till Iran medan hans mamma får stanna i Sverige. Och det är han inte ensam om.
Han tillhör den grupp unga vuxna som har kommit till Sverige som barn tillsammans med en vuxen anhörig.
– Det är en personkategori som man ofta inte tänker på men varje gång man hör om deras öden så blir det väldigt märkligt. Det här är unga som kommer till Sverige som barn. De gör allting rätt, integrerar sig, lär sig språket, kommer in på arbetsmarknaden eller universitet. Och plötsligt riskerar de att utvisas eftersom de blir vuxna, säger advokaten Anuta Sjunghamn.
Domstolen prövar inte fallet
Anuta Sjunghamn hjälpte Shahdrad Sherbabaki i hans slutgiltiga överklagan till Migrationsöverdomstolen. De hoppades att fallet skulle bli vägledande, men fick nyligen beskedet att Migrationsöverdomstolen inte ger prövningstillstånd eftersom de inte anser att det framkommit något skäl för att pröva fallet igen.
– Det är väldigt beklagligt. För gruppen kvarstår frågeställningen, eftersom det är oklart hur man ska bedöma deras anpassning och tid i Sverige.
Vad innebär en vägledande dom?
En så kallad prejudicerande dom är en dom som fungerar som vägledning för hur liknande fall ska hanteras i framtiden.
I Sverige är det endast Högsta domstolens domar som kan vara prejudicerande. Dessa domar används som exempel på hur lagen ska tillämpas, särskilt när den skrivna lagen inte ger ett tydligt svar.
Prejudikat är inte juridiskt bindande som lagar stiftade av riksdagen, men de visar hur lagen kan användas i praktiken.
Källa: Lawline