Två personer har hittats döda i en villa i Vallentuna utanför Stockholm. Polisen misstänker att de har mördats. Foto: Christine Olsson / TT

Hovrätten ändrar livstidsdom för dubbelmordet i Vallentuna

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsförmiddagen kom hovrättens dom mot de två män som tidigare dömts till livstids fängelse för rånmord på ett par i Vallentuna norr om Stockholm. En av de dömda männen frias nu för mordet på kvinnan medan den andra mannen döms för båda morden.

Det var i januari i fjol som paret hittades döda i sitt hem i Vallentuna norr om Stockholm. Polisen misstänkte tidigt att två män, 26 respektive 28 år gamla, var inblandade i rånmordet. I polisförhör erkände männen att de rånat paret i deras hem, men båda skyllde på varandra när det gällde de misstänkta morden.

– Vi dömer den ena av de tilltalade för båda morden till livstids fängelse, säger Peter Olivecrona, domare i Svea hovrätt.

Båda dömdes till livstid

I tingsrätten dömdes båda männen till livstids fängelse för rånmordet på kvinnan. Rätten ansåg att det var bevisat att de tillsammans och i samförstånd hade dödat kvinnan men ingen kunde dömas för mordet på mannen. Nu river Svea hovrätt upp en av domarna och friar den dömde 26-åringen för mordet. Han döms istället för rån av normalgraden till fyra års fängelse medan 28-åringen döms till livstids fängelse – för båda morden.

Hovrätten oenig

Redan i början av veckan beslöt hovrätten att släppa den 26-årige mannen ur häktet och det tolkades av åklagaren Jenny Karlsson som att mannen inte skulle dömas för mord i hovrätten. För SVT berättar Peter Olivecrona att hovrätten var oenig gällande 26-åringens dom.

– Två av fem ledamöter ville döma även 26-åringen för mordet på kvinnan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.