Skjutningen inträffade runt midnatt på en restaurang i Flemingsberg i Huddinge, december 2022. Foto: Blåljusbilder

Hovrätten ändrar friande dom – fängelse för restaurangskjutning i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

Två skottskadades när personer öppnade eld inne på en restaurang i Flemingsberg i Huddinge i december 2022. Nu ändrar hovrätten tingsrättens frikännande och dömer en man i 20-årsåldern till 17 års fängelse för flera fall av mordförsök.

Personerna som träffades av skotten hade inget med saken att göra, utan gärningsmännen tros ha varit ute efter andra personer som redan hade lämnat lokalen.

Två personer åtalades för inblandning i skjutningen, men i tingsrätten friades båda för det. Åklagaren överklagade den friande domen för en av männen, och hovrätten dömer honom nu för skjutningen.

”Vid en sammanvägd bedömning av samtliga omständigheter i målet finner hovrätten att åtalet är styrkt. Hovrätten beaktar bland annat att mannen kan knytas till den bil som använts till och från brottsplatsen”, skriver Svea hovrätt.

Hovrätten: Styrkan av all bevisning

Samma kväll som skjutningen ägde rum ska mannen även ha bett om att få låna ett vapen, tar hovrätten fasta på.

”Hovrätten gör delvis en annan värdering av vissa enskilda bevis än tingsrätten. Men det är framför allt den samlade styrkan av all presenterad bevisning som vi menar gör att det är visat att mannen har deltagit i skjutningen”, säger rättens ordförande Sven Jönson i en kommentar.

Ytterligare tre riskerade att träffas

Utöver de två män som träffades riskerade ytterligare tre personer att skottskadas, varför mannen döms för fem fall av mordförsök.

Det går inte att slå fast om han var den som avlossat skotten eller om han bara körde flyktbilen, men han anses oavsett skyldig till skjutningen, enligt hovrätten

Åklagaren har tidigare sagt till SVT Nyheter Stockholm att skjutningen var en del av en konflikt mellan två kriminella nätverk.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare träffat Conny Nordin, som var en dem som skottskadades:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Conny Nordin berätta om skjutningen: ”Han gör det på så klumpigt sätt”. Foto: Maja Flygt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.