Svea hovrätt fastställer domen mot den 15-årige pojke. Foto: Jens Larsson / SVT

Hovrätten fastställer dom mot 15-åring efter knivmord i Hammarby sjöstad

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt fastställer domen mot den 15-årige pojke som i september dömdes för mord på en jämnårig pojke i Hammarby sjöstad i södra Stockholm.

Det var en fredagskväll i maj som 15-åringen knivhögg och mördade en jämnårig pojke i samband med ett bråk i Hammarby sjöstad.

15-åringen har i tingsrätten hävdat att han agerade i nödvärn.

– Det har varit fråga om en nödvärnssituation, men 15-åringen har använt mer våld än vad som är tillåtet enligt nödvärnsrätten, sa rådmannen Anna Liljenberg Gullesjö i samband med att tingsrättens dom meddelades.

Domen överklagades men hovrätten går på tingsrättens linje och fastslår domen. Den 15-årige pojken döms till två års sluten ungdomsvård.

– Det var en väntad dom. Jag hade blivit mycket förvånad om det gått på annat sätt, säger åklagare Rolla Akkache till SVT.

Försvarsadvokat: ”Inte haft uppsåt att skada eller döda”

Försvarsadvokat Pia Tengvall trodde att det skulle bli en ändring på domen. Hennes uppfattning är att det var en nödvärnssituation, eller åtminstone nödvärnsexcess.

– Både jag och min klient är besvikna. Min klient har inte haft uppsåt att skada eller döda, han har bara velat freda sig mot en våldsam angripare.

Pia Tengvall och hennes klient har pratat om att överklaga till högsta domstolen.

Hör nedan hur rådmannen förklarade domen när den meddelades i tingsrätten i september:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.