Hovrätten fastställer domar för nazistattack i Kärrtorp

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt fastställer domarna mot fyra nazister som dömts för våldsamt upplopp för attacken mot den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp i december.

Fyra av de sju nazister som av Södertörns tingsrätt dömts för våldsamt upplopp i Kärrtorp hade överklagat sina domar. 

Men precis som tingsrätten anser Svea hovrätt att nazisternas våldsamma attack i december i fjol riktat sig mot alla som deltog i den lagliga demonstrationen, t ex barnfamiljer. De åtalade menade att våldet enbart riktades mot vänsterextremister. 

Hovrätten anser alltså att det är utrett att det rör sig om våldsamt upplopp, och går helt på hur tingsrätten har bedömt det som hände.

Sms före attacken

Inte heller åklagaren fick gehör för sin överklagan. Hon ville att två av nazistledarna skulle dömas som anstiftare till det våldsamma upploppet eftersom de skickat ut ett antal sms tiden före attacken.

-Två av nazisterna har skickat ut ett femtio-tal sms med uppmaningar till folk att komma till Kärrtorp, att de ska ha tandskydd och lindor ändå döms ingen för anstiftan till upplopp vilket är märkligt, säger Ola Hakefelt, en av intitiavtivtagarna till manifestationen till ABC idag. 

Ledande nazister

Tingsrättens domar står fast. Fängelsestraffet har bestämts till sex månader för två personer medan den tredje, ledaren för nazistiska Svenska motståndsrörelsen i Stockholm, får ett något längre straff, åtta månader, efetrsom att han tidigare dömts för liknande brott.

En 17-åring döms till ungdomstjänst.

Utredningar pågår

Tidigare har 35-årige Joel Bjuströmer Almgren dömts till 6,5 års fängelse för försök till dråp och våldsamt upplopp efter att ha knivhuggit en av de angripande nazisterna, i vad han själv hävdar var ett försvar för att skydda sig själv och sina meddemonstranter.

Ytterligare en person i manifestationen som angreps har åtalats för grov misshandel. Samtidigt pågår utredningar mot 25-30 personer som ännu inte har åtalats efter våldsamheterna.

Vad är ni mest arga över?

– I dag är folk mest upprörda över att vi som stod där och blev angripna, vi som var tvungna att ta till våld för att försvara oss och andra, att vi ska anklagas och ställas inför rätta... Vi blev angripna av nazister och det fanns inga poliser där, säger Ola Hakefelt, ”Linje 17 mot rasism” till ABC idag. 

Dömer enligt åtal

Dennis Töllborg är professor i rättsvetenskap vid Gothenburg Research Institut och påminner om att domstolen bara kan döma för det någon åtalas för. 

– Det har att göra med vad åklagaren kan styrka och anser då åklagaren att det i det ena fallet handlar om våldsamt upplopp och i det andra, grov misshandel och dråpförsök så kommer åtalet att hamna på det sättet, förklarar Dennis Töllborg.

Det var den 15 december som den nazistiska attacken i Kärrtorp ägde rum, organiserad av anhängare till Svenska motståndsrörelsen. Nazisterna var beväpnade med påkar och kastade flaskor mot den fredliga antirasistiska samlingen på torget i Kärrtorps centrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet