Hovsjöskolan öppen igen efter branden

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två månader efter att Hovsjöskolan i Södertälje brann ner, kunde idag elever och lärare för första gången ha lektion i de återuppbyggda lokalerna. Och stämningen var både förväntansfull och kaosartad.

Många av eleverna i klass 3B på hovsjöskolan var lite uppspelta när de skulle göra sig hemmastadda i de nymålade lektionssalarna i morse.

-Det känns bra – det är kul, säger Simona Aydin i klass 3B till ABC.

Hon får medhåll av sin klasskompis Sibel Haddad:

-Det är fint men det känns också lite pirrigt. Det är ju första skoldagen här!

Det är nu drygt två månader sedan stora delar av skolan brann ner. Rektorn Tom Hagman säger att skolan inte varit så fin sedan den byggdes i början av 70-talet.

-Men det är lite tragiskt att en brand måste till för att skolan skulle rustas upp.

Stämningen var lite kaosartad när alla saker som varit nerpackade nu skulle komma på plats igen. För att lugn och ro ska råda i Hovsjöskolan har rektorn infört nya ordningsregler.

-Man ska ta av skorna inomhus och så finns det kamerabevakning, berättar Sibel Haddad.

-Vi vill stoppa det första pennstrecket som dras på väggarna för skolan ska vara fri från klotter. Dessutom är det en trygghet för eleverna att vi kan se vad som hänt om det till exempel blir bråk, förklarar rektorn Tom Hagman.

Fortfarande saknas specialsalar för t ex slöjd och kemi. Men i slutet av januari ska hela skolan vara återuppbyggd igen och då blir det stor fest för barn, föräldrar och skolpersonal.

-Det har varit en kämpig tid. Det känns som om vi har bestigit ett högt berg, men nu hoppas jag att vi får njuta av att åka kälke nerför sluttningen, säger rektor Tom Hagman till ABC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.