Nationellt huliganregister kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa ett nationellt huliganregister, som innebär att våldsamma supportrar ska hindras från att komma in på arenorna.

Huliganregistret är tänkt att  börja gälla från april nästa år om det klubbas igenom i riksdagen. Det innebär att idrottsklubbarna får veta vilka supprtrar som fått tillträdesförbud till arenorna.

-Klubbarna kan själva föra register men de har inte haft tillgång till polisens register och de som har tillträdesförbud, säger Anders Ygeman, socialdemokratisk inrikesminister.

– Nu får klubbarna tillgång till namn och foto på de här personerna. AIK tror inte att registret gör någon skillnad

ABC har sökt dom största fotbollsklubbarna i Stockholm men det är bara AIK som ställer upp på en intervju. Varken klubben AIK eller supporterklubben Black Army tror på det nya registret.

-Jag tror fortfarande att det kan vara svårt då många ändå tar sig in på arenorna. Men förhoppningsvis är det fler ögon som kan se dem, säger Henrik Koch som är säkerhetschef i AIK.

-Det känns som om man visar att man tar det här på allvar nu men i grunden är det bara nonsens. Det här kommer inte att göra någon skillnad, säger Victor Capel som är ordförande i Black Army.

AIK menar att det kommer vara svårt att upptäcka risksupportrarna, trots att klubben kommer få tillgång till det nya huliganregistret.

Varför tror ni att ni lyckas stoppa de här risksupportrarna?

-För vår del har vi åtta avstängda utav 15.000 som är avstängda. Det är svårt att hålla koll på de, säger Henrik Koch, säkerhetschef i AIK.

-Det finns inga patentlösningar. Skulle man ha patentlösning på hur man hanterar folk som är dumma i huvudet så skulle man få Nobelpriset år efter år, säger Victor Capel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.