– Det finns 650.000 hundägare i Sverige och det är nästan 900.000 hundar, och jag undrade hur jag skulle få med mig de som inte är med i grannsamverkansgrupperna, säger Kerstin Malm, brottsförebyggare hos polisen i Solna.
Som kontaktperson för grannsamverkan försökte Kerstin Malm komma på hur hon skulle få med sig fler hundägare än de som fanns i de föreningar hon jobbade med. Hon skapade utbildningen NOS för hundägare som är intresserade av att hjälpa polisen med tips om olika brott som kan upptäckas under en hundpromenad.
– Meningen är att när de ändå är ute med sina hundar så ska de ha polisglasögon. Under utbildningen går jag igenom vad de kan titta efter, som kan vara misstänkt, säger Kerstin Malm.
– Men det är ingen hundägare som ska jaga någon bov. Det är precis som med våra polisvolontärer, de utsätts aldrig för uppdrag som är farliga, fortsätter Kerstin Malm.
Fokus på ägaren
Det är inte meningen att hundarna ska lära sig någonting, utan fokus ligger på ägaren.
– Man kan ta hjälp av hunden, för de är betydligt mycket mer nyfikna, har bättre hörsel och luktsinne. Men det är mest att vi ska se oss omkring och se vad som händer runt omkring oss, säger Agneta Lundström, hundägare.
Stort intresse
Och hundägare verkar intresserade av att hjälpa till och ser det som en naturlig del av promenaden.
– Sedan NOS har man fått mer konkret att man som hundägare kan se om det finns någon förändring i området och rapportera det till polisen, säger Curt Fredriksson, hundägare.
I dag finns utbildningen i Sundbyberg, Solna och Vallentuna, men utbildningen har väckt intresse hos flera andra kommuner och vårens kurser är fullbokade.