Möt Agneta Lundström och hennes hundar som hjälper polisen genom att hålla utkik efter brottslig aktivitet. Foto: SVT

Husse och matte spanar efter inbrottstjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen Kerstin Malm har sedan förra året utbildat hundägare i brottsförebyggande syfte. Under en två timmar lång lektion får hundägare verktyg för att upptäcka förberedelse till inbrott, vad man ska observera vid misstanke om brott och hur man tipsar polisen på bästa sätt.

– Det finns 650.000 hundägare i Sverige och det är nästan 900.000 hundar, och jag undrade hur jag skulle få med mig de som inte är med i grannsamverkansgrupperna, säger Kerstin Malm, brottsförebyggare hos polisen i Solna.

Som kontaktperson för grannsamverkan försökte Kerstin Malm komma på hur hon skulle få med sig fler hundägare än de som fanns i de föreningar hon jobbade med. Hon skapade utbildningen NOS för hundägare som är intresserade av att hjälpa polisen med tips om olika brott som kan upptäckas under en hundpromenad.

– Meningen är att när de ändå är ute med sina hundar så ska de ha polisglasögon. Under utbildningen går jag igenom vad de kan titta efter, som kan vara misstänkt, säger Kerstin Malm.

– Men det är ingen hundägare som ska jaga någon bov. Det är precis som med våra polisvolontärer, de utsätts aldrig för uppdrag som är farliga, fortsätter Kerstin Malm.

Fokus på ägaren

Det är inte meningen att hundarna ska lära sig någonting, utan fokus ligger på ägaren.

– Man kan ta hjälp av hunden, för de är betydligt mycket mer nyfikna, har bättre hörsel och luktsinne. Men det är mest att vi ska se oss omkring och se vad som händer runt omkring oss, säger Agneta Lundström, hundägare.

Stort intresse

Och hundägare verkar intresserade av att hjälpa till och ser det som en naturlig del av promenaden.

– Sedan NOS har man fått mer konkret att man som hundägare kan se om det finns någon förändring i området och rapportera det till polisen, säger Curt Fredriksson, hundägare.

I dag finns utbildningen i Sundbyberg, Solna och Vallentuna, men utbildningen har väckt intresse hos flera andra kommuner och vårens kurser är fullbokade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.