Åter igen har gravstenar välts på Norra begravningsplatsen. Bilden är tagen på tisdagen. Foto: Janne Åkesson

Hundratals gravar skändade på Norra begravningsplatsen i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till tisdagen hade någon vält hundratals gravstenar på Norra begravningsplatsen i Solna. Det är andra gången på kort tid som kyrkogården utsätts för vandalisering.

Förra veckan gick ansvarig politiker i Stockholms stad, som äger marken, ut och berättade att säkerhetsåtgärder sätts in för att få bukt med vandaliseringen. Då hade ett 30-tal gravar välts. Trots att grindar nu varit låsta och vaktpersonal sats in tycks det inte avskräckt de som ville förstöra gravstenarna i Solna.

300 gravar utsatta

Enligt personer som arbetar på platsen ska så många som 300 gravar vara utsatta för skändningen denna gång.

– Det är en sorglig och oacceptabel skadegörelse som drabbat gravkvarteren 17b och 17c på Norra Begravningsplatsen. Vandaliseringen är polisanmäld och vi vidtar ytterligare säkerhetshöjande åtgärder. Kyrkogårdsförvaltningen kommer att göra allt för att så fort som möjligt återställa gravarna, säger Svante Borg på Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad.

I reportaget nedan hör ni Dennis Wedin (M) och besökare om sabotagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.