Ett stort antal av de som avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige har avlidit på äldreboenden i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hundratals smittade av covid-19 på äldreboenden i Stockholmsregionen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya uppgifter om spridningen av coronaviruset på många äldreboenden. Ett vårdföretag uppger nu att de har 250 äldre på boenden i Stockholmsregionen med covid-19, varav 50 har avlidit.- Vi är oroliga för gruppen äldre. Kurvan går uppåt igen. Det är väldigt olyckligt, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagen.

Vårdbolaget Familjeläkarna ansvarar för läkarvården på lite mindre än hälften av äldreboendena i Region Stockholm. På 45 av boendena där deras läkare arbetar har hittills 250 äldre patienter konstaterats smittade av covid-19. 50 av de patienterna har avlidit.

– Det här är de sköraste patienterna vi har och både för patienternas skull och vården är det viktigt att de får fortsätta vårdas där de är. Men det förutsätter att medarbetarna har rätt skyddsutrustning, säger Stefan Amér, verksamhetschef Familjeläkarna, till SVT.

Stor brist på skyddsmaterial

Han säger att de äldre, där många är multisjuka, får en bra vård på äldreboendena men konstaterar att bristen på skyddsmaterial leder till stora problem.

– Problemet är att på många håll så har man bara skyddsmaterial för dagar eller i värsta fall timmar framåt. Det skapar stor oro bland personalen på boendena som kan leda till stor frånvaro om de inte vågar arbeta, säger Stefan Amér, verksamhetschef Familjeläkarna.

Stefan Amér vill nu att Region Stockholm styr om skyddsutrustning i ännu större grad till äldreboendena, med tanke på antalet smittade där.

– Regionen har svårt att prioritera kommunal verksamhet, men man måste se till patienten och de medarbetare som vårdar coronapatienter. Oavsett om de får lön från kommunen eller regionen, säger Stefan Amér, verksamhetschef Familjeläkarna.

Oklart hur stor smitta totalt på äldreboendena

Även vårdbolaget Capio Legevisitten, som har ungefär lika stor del av vården på äldreboendena i Stockholmsregionen som Familjeläkarna, bekräftar att de har smittade äldre, men vill inte uppge något antal.

SVT nyheter har utan framgång sökt en totalsiffra över antalet smittade på äldreboenden via presstjänsten hos Region Stockholm.

Ekot i Sveriges radio uppger idag att minst 90 kommuner hittills haft smittade eller misstänkt smittade covid-19-fall på sina äldreboenden.

Vet du mer om läget inom äldreomsorg eller hemtjänst? Kontakta SVT:s reporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.