Foto: Fredrik Sandberg/TT

Smitta på minst 29 boenden för äldre i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det finns coronasmitta på minst vart tredje vård- och omsorgsboende för äldre i Stockholm. Det bekräftar Stockholms stad för SVT.

– Ja, det finns smitta. Vi har inte fått in alla uppgifter än, men enligt den information vi har så finns det smitta på 29 vård- och omsorgsboenden innanför stadsgränsen, säger Carl Smitterberg, presstalesperson på stadsledningskontoret Stockholms stad.

Smittan finns alltså på vart tredje boende.

Corona i Stockholm

”Allvarligt att vi har fall av covid-19”

Det finns 88 vård- och omsorgsboenden i Stockholm. Flera av dem är så kallade särskilda boenden för äldre, SÄBO:s, som är en behovsprövad boendeform för äldre som behöver service och omvårdnad. De varierar i storlek, det kan bo mellan 20 och 150 personer på ett SÄBO. De boende är i regel över 65 år och uppåt.

– Det är allvarligt att vi har fall av covid-19 på våra vård- och omsorgsboenden. Vi måste nu jobba hårt med att stoppa spridningen, säger Carl Smitterberg.

Hur kommer det här att hanteras?

– Det finns tydliga rutiner för hur vi ska hantera misstänkta fall och riktiga fall av covid-19 på boenden, säger Carl Smitterberg.

Många i riskgrupp på vård- och omsorgsboenden

Enligt Folkhälsomyndigheten så visar en genomgång av tillgängliga studier av covid-19 att hög ålder är den främsta riskfaktorn och att personer över 70 år därmed utgör den främsta riskgruppen. Enligt myndigheters statistik så har smittan haft en dödlig utgång främst för personer i åldersgruppen 80 till 90 år följt av åldersgruppen 70 till 79 år.

– Alla anhöriga till smittade ska vara underrättade, säger Carl Smitterberg.

Av sekretesskäl så kan Stockholms stad inte svara på exakt hur många personer som drabbats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet