Foto: SVT

Nya riktlinjer ska dämpa smittorisken

Publicerad

Folkhälsomyndigheten utfärdar nya riktlinjer för att dämpa smittrisken i vardagslivet. Det handlar om fester, högtider, handla i affär, trängselfri kollektivtrafik och säker arbetsmiljö.

Riktlinjerna presenterades idag på en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Var och en av oss behöver ta ansvar, sade Hallengren.

Affärer och kollektivtrafik bör vidta åtgärder för att minska trängsel.

Råd till handeln är bland annat att begränsa antalet kunder som finns i lokalen och att erbjuda alternativ till kassaköer.

Folkhälsomyndigheten vill också att antalet passagerare begränsas beroende på fordon och att passagerare informeras hur de ska uppträda för att minska smittrisken.

Inom idrotten är det svårt när det gäller sporter som går ut att ha fysisk närkontakt, säger Johan Carlson. Men överlag är råden att skjuta upp matcher och cuper och förlägga träning utomhus.

Folkhälsomyndigheten uppmanar föreningar att skjuta upp så många föreningsstämmor och årsmöten som möjligt.

Riktlinjerna är ett förtydligande av tidigare beslutade allmänna råd och föreskrifter.

Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten har 4947 personer i Sverige bekräftats smittade och 239 personer har avlidit på grund av coronasmittan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet