Foto: SVT

Hundratals tågade för att rädda Gustavsbergs ateljéer

Publicerad

Nära 300 personer tågade på onsdagen till Värmdös kommunhus i protest mot planerna på att sälja porslinsfabriken i Gustavsberg, där ett stort antal konstnärer har ateljéer. Fullmäktige sköt upp beslutet till nästa möte, och får räkna med att demonstranterna kommer tillbaka.

– Det var en fantastiskt fin stämning även om folk naturligtvis är arga. Vi räknade till 270 personer, säger Lisa Wallert, ordförande för ateljéföreningen G-studion.

Vid demonstrationen lämnade Lisa Wallert över en björn särskilt gjord som ”present” till kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M). Björnen innehöll de drygt 6.700 namnunderskrifter som samlats in mot en försäljning.

”Kändes som att politikerna vacklade”

Som väntat beslutade kommunfullmäktige att återremitera ärendet. Lisa Wallert ser kvällens aktion som en delseger.

– Det kändes som att politikerna vacklade lite. Det här är inte en helt enkel fråga för dem och det märker man av.

Politikerna verkar få räkna med högljudda protester även nästa gång kommunfullmäktige har möte.

– Vi kommer inte att ge oss på något sätt. Det här är en större kulturpolitisk fråga som rör hela Sverige, säger Lisa Wallert.

Om kommunen säljer fastigheterna till en privat aktör, riskerar många av G-studions omkring 100 konstnärer att förlora de lokaler de varit verksamma i sedan början av 90-talet.

M: För dyrt att renovera

Den styrande alliansen motiverar försäljningsplanerna med att husen har ett renoveringsbehov på runt 100 miljoner kronor. Pengarna från en försäljning vill man använda till det nya kulturcentret som ska byggas i kvarteret.

– Om vi behöver renovera lokalerna kommer hyran att höjas och då har de ju mindre chans att stanna kvar, sa Deshira Flankör till SVT den 16 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer