Dela gärna med dig av hur du hanterar sorg i vår chatt Foto: Jessica Gow/TT

Hur hanterar du sorg?

Uppdaterad
Publicerad

Har du förlorat en nära anhörig? Hur hanterade du sorgen? Har du något tips eller verktyg som hjälpt dig i sorgearbetet? Dela gärna med dig i vår chatt.

Hur hanterar du sorg?

Tack för era inlägg, nu stänger vi till chatten!

Anneli • Jag tycker det är svårt att hantera sorg
Båda mina föräldrar är borta sen många år och jag kan fortfarande bli sorgsen och jag saknar dem så
Värst är att jag undrar över mycket som jag aldrig kan få svar på eftersom de är borta för alltid

Karin • https://www.cancerfonden.se/om-cancer/obotlig-cancer/om-sorg

Man ska lära. sig sorgens fem faser, först…

Micke • Jag försöker hantera sorgen genom att läsa religiösa texter. Mitt nuvarande liv är kaotiskt med tankestörningar. I nästa liv kommer jag få det bättre. Religion ger hopp!

Många kramar

PV • När jag förlorade min far så visste jag inte riktigt hur jag skulle hantera det, så cannabis i mängder och kopiöst krökande fick mig att ta mig igenom dagarna, nu många år senare när jag börjat min nyktra bana så är jag helt säker på att det var fel sätt att hantera den situationen.. sorgen dyker upp då och då, känslor som man inte vetat att man har kommer upp till ytan.
Men livet går vidare 24h åt gången.

AB • Acceptans över att inte kunna påverka eller förändra det som är oföränderligt. När det kommer till hur jag hanterar sorg över de närmaste som har gått bort så tänker jag istället på att behandla och älska de viktigaste människorna som finns i mitt liv idag, så att jag inte tänker tillbaka på vad jag kunde ha gjort annorlunda när de också går bort. Var snäll mot de människorna du bryr dig om mest idag och ge dom den kärleken så att du inte ångrar dig i framtiden.

JB • Både min far och min mor har gått bort. När far gick bort visste jag inte hur jag skulle hantera sorgen, så jag jobbade mig igenom den, lät jobbet ta upp all min tid. Med mor har det varit svårare, där har jag fått fundera mer på omständigheterna och att jag gjorde mitt bästa för att påverka situationen, men att det i slutänden är så att alla måste ta hand om sig själva. Man kan bara ta beslut för sig själv, andra måste ta sina egna beslut.

Eva • Prata med en präst eller diakon (behöver inte vara religiös för det) för att få veta att alla olika känslor är normala och individuella när det gäller sorg, och att det går i vågor o att man inte är konstig eller sörjer mindre om man känner sig glad en stund mitt i allt. Att vara snäll mot sig själv är så viktigt.

Anonym • Acceptans är det svåraste men kanske det viktigaste. Vara snäll mot sig själv och låta känslorna finnas.

vesa petri • stödet är lika med noll man får klara sig själv

Vad tråkigt att höra, vad för stöd hade du önskat?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.