Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är verkligen dåliga som samhälle på att hantera sorg”, säger 16-årige Henry Påltoft från Stockholm som förlorat sin mamma. Han och andra ungdomar har tagit fram en app med övningar, minnesinsamling, sorgedagbok, information och andra metoder för att hantera sorg. Hör mer i klippet. Foto: Paulina Monzón/SVT

Ungdomar i Stockholm bakom app för att hantera sorg: ”Jätteviktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år förlorar runt 3 000 barn i Sverige en eller båda sina föräldrar. Ungdomar från Randiga Huset i Stockholm har varit med och workshoppat fram en sorgebearbetningsapp.

– Vi är verkligen dåliga som samhälle på att hantera sorg, säger 16-årige Henry Påltoft.

I månader har forskare från Uppsala universitet och ungdomar träffats för ha workshops om sorg och äta pizza. De har träffats på Randiga Huset, en organisation som har stödverksamhet för unga och familjer som förlorat nära anhöriga.

Det är via organisationen som forskargruppen kommit i kontakt med ungdomarna som alla själva har erfarenhet av att förlora en familjemedlem. Syftet har varit att ta fram en app för unga som de kan använda för att bearbeta sin sorg. Fylld med övningar, minnesinsamling, sorgedagbok och viktig information om sorg.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Det finns en brist på stöd i stort och det var så idén på en app kom till. Och stödet som finns är inte lika tillgängligt i olika delar av Sverige och då kan just en app ha bättre räckvidd och kan användas i olika stadier av sorgen, säger Rebecca Rhodin, doktorand och en av forskarna i projektet vid Uppsala universitet.

Skapad av unga

Henry Påltoft är 16 år och bor i Stockholm. Sommaren 2020 förlorade han sin mamma och han är en av ungdomarna som varit med och utformat appen.

– Det har varit jättekul och jag har lärt mig jättemycket. Och det har inte varit så mycket fokus på mig själv utan mer fokus på hur man hjälper andra, berättar Henry och tillägger:

– Och jag tror att den genuint fungerar, jag har ju testat den själv i en testperiod.

Att man använder ungdomar så tidigt och genom hela processen är speciellt och inte något som hör till vanligheten. Men forskargruppen har hela tiden varit noga med att det är ungdomarna som ska forma den.

– Vi insåg snabbt att vi var tvungna att jobba med ungdomar för att detta skulle bli bra, säger Rebecca Rhodin.

Läs mer om hur samarbetet med ungdomarna sett ut i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om hur processen med ungdomarna sett ut och vad de varit med och beslutat. ”De är verkligen de som skapat den här appen”, berättar Rebecca Rhodin. Foto: Paulina Monzón/SVT

Forskningsprojektet ung i sorg

Appen har många olika funktioner och mycket innehåll:

  • Det finns information och fakta om sorg, med bland annat vanliga frågor som besvaras av psykologer.
  • Det finns en övningsdel med olika typer så att man kan anpassa efter behov och tycke.
  • Det finns även en personlig del där man kan anteckna ner sitt eget mående.
  • Sist men inte minst finns det även en del som visar hur du söker stöd.

Arbetet med appen har pågått sedan 2022. Just nu pågår ett forskningsprojekt där Uppsala universitet vill utvärdera hur appen fungerar och letar efter ungdomar som vill testa appen.

Efter det vill de göra den tillgänglig för ungdomar i sorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet