Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Botkyrka konsthall där arbetet inför utställningen ”När vi inte längre kan gråta” pågår för fullt. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Här lyfts sorgen som blir kvar efter en dödsskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Tio berättelser, tio olika perspektiv. Det som förenar är sorgen som blir kvar efter en dödsskjutning. Så beskrivs utställningen ”När vi inte längre kan gråta”.

– De här berättelserna behövs så att vi kan blicka framåt, så att vi kan handskas med det här problemet och bryta den dödliga trenden som nu är på väg att stiga i Sverige, säger initiativtagaren Alexander Zadruzny.

I Botkyrka konsthalls nya utställning får besökaren ta del av olika konstverk signerade anhöriga som vill dela med sig av hur de påverkats av det dödliga våldet och om sorgen de bär på.

– För många som kommer ta del av utställningen är det i sig också en del av sorgeprocessen, att se andra människor som går igenom exakt samma sak som de en gång gått igenom, säger Alexander Zadruzny.

”En verklighet vi känner till”

Alexander Zadruzny är aktiv i Kollektiv sorg, ett nätverk som engagerar sig i frågor som rör gatuvåldet.

– Det är en verklighet vi känner till tillräckligt mycket för att veta att det är något som människor går igenom när de växer upp i de här områdena som vi bor i.

Initiativtagarna vill skapa ett slags symbolisk minnesplats. Hör mer om den i videon.

”När vi inte längre kan gråta”

Utställningen är ett samarbete mellan Botkyrka konsthall och Kollektiv sorg, ett oberoende nätverk som samlar unga människorättsaktivister och konstnärer vilka engagerar sig i frågor som rör gatuvåld och skjutningar.

Utställningen består av videoverk, ljudverk, porträtt och installationer.

Den pågår från den 8 oktober 2022 till den 4 februari 2023.

Medverkande

Medverkande konstnärer, poeter och berättare är bland andra:

Kamal El Masri

Nicolas Lunabba

Ramatoulie Gabbidon

Faysa Idle

Diana Sinisalo

Alejandro Sinisalo

Alexander Zadruzny

Sakariya Hirsi

Saly Abdulwahid

Pim Kwampaiboon

Dia Gaff

Victoria Escobar

Ramsis James Assal

Ebba Lange

Nadine Flatt

Nattalie Ström Bunpuckdee

Ailin Mirlashari

Block Juice Ent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.