Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Isabelle Graveleij hur det var för henne att komma tillbaka till skolan efter ett sommarlov. Foto: Siri Lallerstedt Blomqvist/SVT

15-åriga Isabelle: ”Ville stanna hemma och låtsas vara sjuk”

Uppdaterad
Publicerad

Att komma tillbaka till skolan förknippas ofta med fjärilar i magen – men för en del kan det innebära oro och rädsla. Isabelle Graveleij, aktiv i stiftelsen Friends ungdomsråd, har själv varit utsatt för mobbning och vet hur tufft det kan vara att komma tillbaka till skolan efter sommarlovet. 

– Man var jätteorolig att man inte skulle ha någon att vara med, säger Isabelle Graveleij.

Friends jobbar förebyggande mot mobbning i Sverige. I deras nya rapport har man gjort en tioårsanalys över hur elever och lärare själva upplever tryggheten på skolor.

Unga tjejer mest utsatta

Rapporten visar att tjejer i årskurs 3–6 är den grupp vars utsatthet har ökat mest när det bland annat gäller kränkningar på nätet. Andelen har ökat från 21 till 29 procent.

Dessa elever känner sig dessutom mest ensamma och oroliga i skolan. En siffra som legat på 33 procent under senare år. Det är i mycket högre grad än för andra grupper.

Saknar motivation

Rapporten visar också att lärarna inte arbetat mot mobbning i samma utsträckning som tidigare.

– Motivationen och kunskapen hos skolpersonal har minskat signifikant, säger Frida Warg, forsknings- och utvecklingschef på Friends.

Friendsrapporten

Varje år kartlägger Friends tryggheten på skolor runt om i landet. Barnen är mellan 9 och 18 år. Sedan Friends började med kartläggningarna har över 230 000 elevsvar och nära 30 000 personalsvar samlats in under tidsperioden 1 april 2010 till 22 mars 2022.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Akuten, 112 – Vid akut självmordsrisk eller psykisk ohälsa.

Vårdguiden 1177 – För sjukvårdsrådgivning och information om närmsta psykiatriska mottagning.

Elevhälsan, skolkurator/skolsköterska – På din skola kan du prata med en sköterska eller kurator om sådant som tynger dig. De kan även hjälpa dig att söka dig vidare om du inte vet vad du vill eller behöver.

BUP – Barn och ungdomspsykiatrin har mottagningar över hela landet. På BUP kan du träffa psykiatriker och läkare och få hjälp med allvarligare psykiska besvär så som depression, ångest eller självskadebeteenden.  

Vårdcentralen – På vårdcentralen kan du träffa särskilda läkarteam som riktar sig speciellt till barn och unga. De kan hjälpa till om du till exempel har sömnproblem eller känner dig deprimerad.

Ungdomsmottagningen – På ungdomsmottagningar kan du prata med psykologer och kuratorer.

BRIS – Organisation som jobbar med barn och ungas rättigheter. Här kan du mejla, chatta och prata med en kurator på telefon om till exempel våld, ensamhet eller oro. Det går även att boka fysiska möten med kurator eller delta i gruppmöten där du kan träffa andra unga i samma situation och få stöd.

Tilia – Stödorganisation som jobbar med ungas psykiska hälsa. På Tilia kan du chatta och mejla med unga vuxna som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa, du kan läsa om och lyssna på andras historier. Tilia anordnar även gruppträffar och läger.

Mind – Ideell förening som arbetar med psykisk hälsa. Här kan du chatta om sådant som tynger dig. Det finns även en självmordslinje dit du kan vända dig om du eller en närstående har tankar på att ta sitt liv.

SPES – Ideell organisation för de som förlorat en familjemedlem, släkting eller vän genom suicid. Hit kan du vända dig för stöd och för att prata med andra i samma situation.

Jourhavande medmänniska – Här kan du anonymt chatta eller prata i telefon med volontärer om vad som än tynger dig. Stödlinjerna är öppna varje natt alla dagar om året.

Ungas jourer – Anonym chatt-, mejl- och telefonjour för unga.

Röda Korset – Har en chatt där du kan prata med en jourhavande kompis.

Maskrosbarn – Hit kan du vända dig om du har det jobbigt hemma, kanske blir du behandlad illa eller har en förälder som har ett missbruk eller en psykisk sjukdom. På Maskrosbarn kan du få stöd av en kurator online och chatta med vuxna som själva hade det svårt hemma när de var barn. De anordnar även fysiska träffar och läger.

Friends – Friends jobbar mot mobbning och andra kränkningar. Hit kan du vända dig via mejl, telefon eller webbformulär med frågor om bland annat mobbning, ensamhet, rasism och vuxnas ansvar.

Killar.se – Chatt för de som identifierar sig som kille och är mellan 10-25 år. Har även samtalsmottagning med kuratorer och psykologer i Stockholm eller över videosamtal.

Tjejzonen – Chatt för de som identifierar sig som tjej och är mellan 10-25 år. På Tjejzonen finns det möjlighet att få en fadder som man kan chatta med och träffa fysiskt.  

RFSL Stödmottagning – Hit kan man som hbtq-person vända sig för stöd, bland annat om man blivit utsatt för trakasserier. Stöd ges över mejl, telefon eller genom fysiska träffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.