Strid om Plankan avgjord

Uppdaterad
Publicerad

Den utdragna striden om kvarteret Plankan på Södermalm har nu avgjorts i hovrätten. Svenska bostäder får bygga ett nytt hus på innergården.

Det hela började 2003, när Svenska Bostäder föreslog att bygga 119 nyproducerade lägenheter, varapå 50 av dessa skulle vara studentlägenheter på Södermalm, i kvarteret Plankan. Sedan dess har striden mellan hyresgästerna och Svenska Bostäder pågått.

Domen får inte överklagas

I förra veckan, innan midsommar, kom beslutet från hovrätten om att Svenska Bostäder nu får tillstånd att bygga, och den domen kan inte överklagas, det skriver hyresrättsföreningens tidning hem och hyra, idag. Hovrätten har därmed hävt det byggstopp som Hyresnämnden införde efter att hyresgästerna klagat på byggplanerna.

– Det innebär väldigt stora ingrepp i hyresgästernas liv under lång tid och försämringar av miljön, säger Ragnar von Malmborg.

Nu återstår för Svenska Bostäder att söka bygglov för projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.